Вијећници Градског вијећа Града Сарајева примили су к знању Извјештај о проведеним активностима на реализацији Пројекта обнове Вијећнице, који се односи на извјештајни период од октобра 2010. до септембра ове године. Како је казала Вилдана Јакић, координаторица на Пројекту обнове Вијећнице у Градској управи Града Сарајева, у том периоду су завршени сви бетонски и зидарски радови унутар објекта, али и рестаурација камених цвјетова на цијелом објекту.

"Завршени су и послови на рестаурацији оних дијелова објекта на којима је то могло да буде извршено, а на оним дијеловима на којима то није било могуће требало је извршити допуну", појашњава Јакић. Такође, завршена је и припрема радова на фасади објекта која је веома сложена, истиче Јакић, и радила се у неколико фаза, а поред тога вршени су веома обимни рестаураторски радови, који се изводе ручно и на којима ради и шест кипара. Планирано је да се, уколико то дозволе временски услови, западни дио фасаде заврши ове године, а да се у 2012. години заврше остале двије стране фасаде и комплетна III фаза обнове, након чега ће услиједити IV фаза обнове.

"За IV и посљедњу фазу обнове обезбијеђена су средства кроз претприступне фондове Европске уније, а ова фаза подразумијева све унутрашње радове и очекује се да ће до 2014. године бити у потпуности завршена обнова Вијећнице", појаснила је Јакић.

Градоначелник Сарајева Алија Бехмен истакнуо је да је Вијећница најзахтјевнији објекат који се у БиХ рестаурише, јер је и најскупљи објекат који је изграђен за вријеме Аустро-Угарске, а који је мучки спаљен у рату и не само да је објекат девастиран него је изгорјело и више од два милиона књига. Ипак, додао је, након што буде завршена обнова Вијећнице, она ће бити пркосна освета свима онима који су учинили све да тако велико национално благо униште.

Извор: ФЕНА