Град Дубровник је први град који је финансијски подржао пројекат „Музеј опсаде“ у Сарајеву, уплативши донацију у износу 20.000 куна за његову реализацију. Музеј опсаде, који ће чинити ФАМА Колекција – интерактивни музеј и стална поставка, требало би да буде отворен  идуће године на 20. годишњицу опсаде Сарајева на локацији бивше Хастахане. Кроз интерактивне мапе, дигиталну хронологију, анимирану енциклопедију, филмове, видеоархив, фотографије, цртеже, арте фактс, тематске боксове, Музеј опсаде ће представљати позитивни трансфер знања и споменик људском уму, достигнућу, креативности и снази људске природе које су Сарајлије показале за вријеме четверогодишње опсаде.

Пројекат Музеј опсаде и ФАМА Колекција је највећа независна мултимедијална колекција, која дјелује од 1991. године. У њему учествују четири организације које чине Конзорцијум (ФАМА Колекција, МЕСС, Удружење \’Образовање гради БиХ\’ и Иницијатива младих за људска права у БиХ). Циљ пројекта је да постане глобални покрет ангажовањем и повезивањем студената, професора, интелектуалаца, научника, умјетника, школа, медија, бораца за очување околине и мислилаца из свих крајева планете, кроз платформу јединственог знања за суочавање са изазовима 21. вијека.

Град Сарајево је покровитељ овог пројекта, са активним учешћем у презентацији пројекта и ширењу неопходне мреже регионалних и свјетских градова, који исказују солидарност са градовима који су преживјели рат или климатске катастрофе. Упућени су и позиви на Регионалну иницијативу градовима који ће се умрежити око овог пројекта.

[WPIMPINLINE:gradonacelnik%20duborvnika.jpg]