У поводу обилјежаванја 25. новембра – Дана државности БиХ, данас је у Дому оружаних снага БиХ одржана Заједничка свечана сједница Скупштине Кантона Сарајево, Градског вијећа Града Сарајева и Опћинских вијећа четири градске опћине. Сједницу је отворио предсједавајући Градског вијећа Града Сарајева Марин Иванишевић који је присутнима и грађанима Сарајева честитао Дан државности БиХ.

У свом пригодном говору др Вера Катз са Института за хисторију Сарајево, обраћајући се вијећницима Градског вијећа, Скупштине КС и Опћинских вијећа четири градске опћине, дипломатском кору и представницима свих нивоа власти у землји, казала је:

– Данас обилјежавамо 65. годишнјицу од 25. новембра 1943. године, од датума када се потврђивала босанскохерцеговачка државност.

Др Катз је указала да данашнја прослава у нашем случају је пристајанје дијела босанскохерцеговачке друштвене заједнице да обилјежава Дан државности што је уједно и показателј да се сами декларирамо као припадници Босне и Херцеговине, као своје домовине.

– Мада постоје и супротни ставови, то је само разлог више за нашу прославу. Како је смисао прославе у предочаванју порука, тако би порука са овог скупа била у нјегованју свих вриједности које воде на заједничком путу на којем ће Босна и Херцеговина постати мјесто угодног и сигурног живлјенја. Према томе, смисао ове прославе је у сјећанју на одређене догађаје из прошлости заједнице, чија важност за друштвено памћенје и хисторијско сјећанје је у изравној пропорцији са поступним окуплјанјем босанскохерцеговачке друштвене заједнице према моделу који одговара свим нјеним народима и грађанима – истакла је, између осталог у свом обраћанју, др Вера Катз.

Извор: Служба за односе с јавношћу Града Сарајева