Кандидатуру Града Сарајева за Европску пријестолницу културе 2014. године подржао је и побратимски Град Истанбул на челу са градоначелником Кадиром Топбасом. \’\’Сарајево је центар земље у којој се одвијају историјски догађаји и чији значај директно утиче на модерну историју Европе и свијета. Сарајево је јединствен град историје, културе, умјетности и отворености за све генерације и све разлике. Град који повезује утицаје цивилизација европско-медитеранског подручја и у којем се истичу присуство свјетских цивилизација, религија и начина живота његових грађана\’\’, истакнуто је у Писму подршке.

У писму је даље наведено да \’\’посебна вриједност Сарајева у свако доба, укључујући најтежа времена за град и његове грађане, јесу напори у обнављању његових вриједности захваљујући богатом културно-историјском наслијеђу, ослањајући се на религију, изграђујући снажне везе са европским и свјетским градовима као јединствена пријестолница мира и суживота\’\’.

\’\’Сарајево је град пријатељ који је, кроз своју модерну историју и у протеклим стољећима, представљао јединствен спој културе централне и југоисточне Европе, Балкана и Медитерана. Увјерени смо да ће додјела наслова пријестолнице културе Европе само потврдити оно што данас препознајемо у Сарајеву, кроз нашу заједничку сарадњу на пројектима развоја и стварања нових вриједности и нових градских заједница\’\’, наведено је, између осталог, у Писму подршке градоначелника Истанбула.

Иначе, Истанбул је заједно са  Печухом и Есеном био носилац наслова Европска пријестолница културе 2010. године.

[WPIMPINLINE:Kadir%20Topbaş.jpg]