Градоначелник Сарајева Алија Бехмен са замјеником Мирославом Живановићем и секретаром Градске управе Милорадом Којовићем примио је данас Алана Бенсона из Сере Шевалиера, једног од највећих зимских туристичких центара у Француској. Посјету високих дужносника институције за одбрану Француске на челу са Аленом Бенсоном нашем граду, организирала је Амбасада Републике Француске у БиХ, чији је амбасадор Њ.Е. Роланд Жил такођер присуствовао данашњем пријему у Градској управи. „Посјетом пријатељском и побратимском Сарајеву желимо да оживимо и унаприједимо везе између вашег града и Долине Сере Шевалиер, коју чине четири опћине: Монетиер ле Бенс, Монтженевре, Сале ле Алпес и Ст. Шафреи“, истакнуо је господин Бенсон.

Он је пренио поздраве градоначелника Сере Шевалиера Алана Фардела, те изнио његов приједлог да се 2014. године, вишеструко симболичне за град Сарајево, организира манифестација, у склопу које би се умјетници Долине Сере Шевалиера представили изложбама ликовних радова, фотографија, скулптура урађених у дрвету… Такођер би се организирала и предавања водича експедиција који су освајали највише врхове Хималаја.

Подржавши ову идеју, градоначелник Бехмен је казао да Град Сарајево намјерава позвати све побратимске градове да се својим садржајима представе на манифестацијама које ће се 2014. године организирати у Сарајеву поводом 100 година од Првог свјетског рата и 30 година Зимских олимпијских игара.
„Споразум са Сере Шевалиером, потписан у јануару 1995. године, је једини споразум о братимљењу који је Сарајево у  рату направио са једним градом“, истакнуо је Бехмен те се захвалио грађанкама и грађанима Сере Шевалиера и господину Јану Зебровском на помоћи која се огледала у конвојима хране и пружању експертне помоћи у развоју скијашких центара Бјелашнице, Игмана и Јахорине.

Градоначелник Бехмен је казао да са Источним Сарајевом увелико радимо на припремама за добивање, али и организацију Зимског европског олимпијског фестивала младих 2017. године (ЕYОWФ), а и надамо се да ћемо 2014. године добити организацију неких од европских скијашких купова. Градоначелник је позвао скијашки центар Сере Шевалиер да контактира дирекцију ЗОИ\’84. с циљем промоције туристичких потенцијала наших олимпијских планина и развоја зимског туризма.

Амбасадор Жил је овом приликом најавио почетком идуће седмице посјету послодаваца највећих француских компанија, већином из домена туризма и хотелијерства.