Позивамо вас на прес конференцију у поводу отворења сарајевске Вијећнице. Током прес конференције, која ће бити одржана у Аули Вијећнице, у недјељу 27. априла / травња, са почетком у 10.00 часова, медијима ће се обратити градоначелник Сарајева, проф. др. Иво Комшић, Мирела Трепанић, режисерка догађаја отворења Вијећнице и Самра Бучан, директорица и диригентица Сарајевске филхармоније. Подсјећања ради, у петак 9. маја / свибња 2014. године, на дан који се слави као Дан Европе и Дан побједе над фашизмом, бит ће поновно отворена зграда Вијећнице у Сарајеву.

Ова прелијепа грађевина, која је била не само свједоком већ и актером свих оних догађаја који су се у претходном стољећу десили у Сарајеву, а због чијег значаја је чувена америчка списатељица Сусан Зонтаг закључила како је 20. вијек и почео и завршио у Сарајеву, свјетски је симбол сусрета цивилизација и њихове коегзистенције.

Јединствени псеудомаурски архитектонски стил, чији је Вијећница најзначајнији репрезент, савршени је спој Истока и Запада, а и сам град у којем је Вијећница подигнута фокална је тачка у којој се већ стољећима сабиру Оријент и Окцидент.  

Поновно отворење Вијећнице само је једно у низу великих дешавања, која се у Сарајеву дешавају у 2014. години. У поводу обиљежавања 100 година од Сарајевског атентата и почетка Првог свјетског рата, у Сарајеву ће у јуну/липњу бити одржани бројни научни, културни, спортски и забавни догађаји. У августу/коловозу ћемо уживати у 20. издању Сарајево Филм Фестивала, а бројне сарајевске културне институције ове године прославиће своје зреле  рођендане – Музеји Сарајева 65. рођендан, Народно позориште Сарајево 95., а прва школа балета у Сарајеву 80. рођендан.

Ове године планирана је и обнова и отворење Иса–Беговог хамама, традиционалног турског купатила саграђеног 1891. године, а у 2014. години слави се и 20 година постојања једне од најбогатијих колекција дјела савремене умјетности у овом дијелу свијета – колекције која се чува у сарајевском Арс Аеви Депоу у Дому младих Скендерија.

Позивамо Вашу екипу да медијски попрати ову прес конференцију и о њој обавијести јавност.