Град Сарајево и Град Источно Сарајево, уз подршку Олимпијског комитета БиХ, постали су кандидати за домаћина Европског зимског олимпијског омладинског фестивала (ЕYОWF-а) 2015. године, наведено је између осталог у Меморандуму о разумијевању који су данас потписали градоначелник Сарајева Алија Бехмен и градоначелник Источног Сарајева Винко Радовановић. У заједничкој изјави за медије градоначелник Бехмен је истакнуо да ће ова два града крајем јуна 2010. посјетити Еваулациона комисија Европског олимпијског комитета, а да ће Генерална скупштина Европског олимпијског комитета коначну одлуку о домаћину ове значајне спортске манифестације донијети у новембру 2010. године.

„Послије сарајевске зимске олимпијаде, ово би била највећа спортска манифестација која би вратила Сарајево у жижу међународне пажње у смислу организовања европских и свјетских такмичења. Припреме на кандидатури увелико теку: близу смо дефинисања пропагандног материјала који се тиче спортских и туристичких садржаја на нашим олимпијским планинама. Ми не мислимо да ћемо бити поражени. Ако и не успијемо, још ћемо интензивније радити на презентацији спортских и туристичких садржаја које имамо“, казао је градоначелник Сарајева Алија Бехмен.

Градоначелник Источног Сарајева Винко Радовановић рекао је да су данашњим потписом на Меморандум озваничене активности на овом пројекту које трају већ годину дана.
„Драго ми је да Град Сарајево и Источно Сарајево покажу да могу да сарађују и заједно изнесу тако значајан пројекат као што је овај омладински фестивал. Овај пројекат представља шансу да вратимо олимпијски дух и ревитализујемо постојећу и изградимо нову инфраструктуру“, рекао је градоначелник Источног Сарајева Радовановић.
Двојица градоначелника су се сложила да градови Сарајево и Источно Сарајево неће моћи сами да изнесу овај пројекат. „Имамо обећања од ентитетских министарстава и Савјета министара БиХ да ће подржати овај пројекат и надамо се да ће и ентитетске владе то исто учинити“, казао је Радовановић, а Бехмен је додао да „поред чланова ОК БиХ, очекују да ће на његовом промовисању радити и државни органи попут МВП.“

Замјеник градоначелника Сарајева Мирослав Живановић упознао је новинаре са техничким питањима око кандидатуре и саме организације овог догађаја.