Градоначелници Сарајева и Пуле Алија Бехмен и Борис Милетић данас су потписали  Споразум о братимљењу између Града Сарајева и Града Пуле. Према Споразуму, градови ће се залагати за даљње јачање пријатељства и унапређење међусобне сарадње на свим подручјима од интереса за грађане Сарајева и Пуле. Такођер ће размјењивати информације и искуства на подручјима дјеловања у оквиру надлежности градске управе: локална самоуправа, култура, образовање, туризам, питања младих, здравство и социјална политика, градске јавне службе, заштита и очување културно-историјског наслијеђа, заштита околине, стратегија развоја малих и средњих предузећа, међународни односи, спорт и друга подручја од међусобног интереса за оба града.

Градоначелник Сарајева Алија Бехмен захвалио је свима који су допринијели да се данашњим потписом на овај споразумом формализира интензивна сарадња између Сарајева и Пуле, Кантона Сарајево и Истарске жупаније, поготово у области културе, привреде и туризма. Као једну од области сарадње навео је два филмска фестивала – Сарајево филм фестивал и Пула филм фестивал, за које је изражена иницијатива о умрежавању, а поводом 60. годишњице фестивала у Пули.

Градоначелник Пуле Борис Милетић казао је том приликом да грађани Пуле на спомен Сарајева осјећају позитивну емоцију, те да је овај споразум обострани мост сарадње између Пуле и Сарајева. „Вјерујем да ћемо овим чином потакнути наше културне дјелатнике, омогућити размјену студената, као и да дјеца града Сарајева дођу на љетовање у Пулу, односно да дјеца Пуле проведу зимски распуст скијајући се на сарајевским олимпијским планинама. Можемо пуно једни од других научити али и помоћи кад је ријеч о приступним фондовима ЕУ“, казао је он.

.jpg]

Замјеница предсједавајућег Градског вијећа Града Сарајева Татјана Љујић – Мијатовић подсјетила је како је Градско вијеће у мају ове године на приједлог градоначелника донијело одлуку о братимљењу Сарајева и Пуле. Тиме је, како је казала, снажно подржало циљеве наведене у данас потписаном Споразуму.

Предсједник Градског вијећа Града Пуле Денис Мартинчић подсјетио је како два града имају пуно додирних тачака, да могу бити од велике помоћи један другоме те изразио надање „да ћемо врло брзо заједно бити у Европи – заједници уједињених европских народа“. 

Иницијатива за братимљење Сарајева и Пуле потекла је приликом посјете делегације Града Пуле Граду Сарајеву у јулу прошле године, а на темељу интензивне и добре сарадње коју два града остварују већ неколико година. Иницијативу за братимљење подржала су градска вијећа оба града, те Влада Републике Хрватске  и Министарство вањских послова.

Поред градоначелника Бориса Милетића у делегацији Града Пуле се још налазе: замјеница градоначелника Вера Радоловић, предсједник Градског вијећа Денис Мартинчић, прочелник Кабинета жупана Истарске жупаније Миодраг Черина и прочелник Уреда Града Пуле Александар Матић.

Пријему и свечаном потписивању споразума о братимљењу присуствовали су  замјеница амбасадора Републике Хрватске у БиХ Маја Форетић – Пећник, замјеници градоначелника Сарајева Игор Камочаји и Мирослав Живановић, замјеници предсједавајућег Градског вијећа Татјана Љујић – Мијатовић и Салко Никшић, секретар Градске управе Милорад Којовић и помоћници градоначелника Сарајева, те представници НВО-а „ОXФАМ” и „УСАИД-Сида ФИРМА пројекта”.

Делегације Града Сарајева и Града Пуле данас су такођер одале почаст и положиле цвијеће на Спомен-обиљежје убијеној дјеци опкољеног Сарајева 1992. – 1995. поводом 21. септембра – Међународног дана мира.