Данас је у просторијама Градске управе Града Сарајева потписан Споразум о поновном отварању за јавност колекције савремене умјетности Арс Аеви. Потписници Споразума, градоначелник Сарајева, проф. др. Иво Комшић, те федерални и кантонални министри културе и спорта, Салмир Каплан и Ивица Шарић,  обавезали су се да ће из буџета институција које представљају, издвојити по 100.000 КМ за музеја. Споразум је потписан под покровитељством амбасадора Републике Италије, Ругеро Коријаса. Градоначелник Комшић нагласио је како би Сарајево као главни град морало имати музеј савремене умјетности. „Позната је чињеница да је збирка Арс Аеви једна од најврједнијих збирки у Југоисточној Европи. Нажалост та збирка је посљедњих година затворена у простору Скендерије и није била доступна јавности, ни нашој ни страној.

Можда најтежа околност је што ни туристи који су долазили у Сарајево нису могли видјети ту збирку. Наше власти су одговорне да ову збирку отворимо за јавност и да започнемо изградњу музеја савремене умјетности“, казао је Комшић, те захвалио амбасадору Италије на подршци, као и једном од најпознатијих свјетских архитеката Рензо Пијану, који је Сарајеву поклонио пројекат музеја савремене умјетности.

Федерални министар културе и спорта Салмир Каплан нагласио је како је и до сада ово министарство подржавало колекцију Арс Аеви, међутим то није било довољно за рад у пуном капацитету.

[WPIMPINLINE:9061.jpg]

Ивица Шарић, кантонални министар културе и спорта, исказао је увјерење да ће потписивање овог споразума водити ка изградњи музеја Арс Аеви, и да ће Сарајево напокон имати садржаје који град чине главним.

Италијански амбасадор, Ругеро Коријас, нагласио је значај и важност ове колекције: „Када сам дошао у Сарајево у августу прошле године нашао сам благо које је било сакривено и затворено. А том благу је Италија дала велики допринос. 06. фебруара Арс Аеви поново отвара своја врата за јавност: његово благо се враћа у културни живот Сарајева захваљујући заједничким напорима локалних институција и Фондације Арс Аеви. Од те тачке се креће ка изградњи будућности ове колекције. Сарајево може постати балкански Билбао, са својим \’Гуггенхеим\’-ом којег је пројектовао Рензо Пијано и са дјелима највећих имена савремене умјетности“, казао је Коријас.

[WPIMPINLINE:9062.jpg]