Градоначелник Сарајева Aлија Бехмен и генерални секретар Удружења "СОС Кризни центар" Ранка Кезић данас су потписали Уговор о успостављању СОС Кризног центра чији је задатак да стручно и системски помаже у рјешавању статуса малољетне дјеце која се злоупотребљавају по основу рада, просјачења и скитње, сексуалног злостављања или препродаје. Градоначелник Бехмен је овом приликом најавио да ће Град Сарајево у 2010. години наставити и са провођењем Пројекта примарне превенције у области малољетничке делинквенције са дјецом са израженим поремећајним понашањем и изреченим мјерама посебног надзора.

Град Сарајево ће са 200.000 КМ финансирати оба ова пројекта: 100.000 за рад СОС Кризног центра и 100.000 КМ за наставак Пројекта примарне превенције у области малољетничке делинквенције.

Иначе, СОС Кризни центар реализује се у сарадњи са Градом Бечом, који има 12 оваквих центара.

– Град Беч ће примити 10 наших младих људи – психолога, педагога, социјалних радника на додатну едукацију у њиховим кризним центрима. Такође, неколико стручњака из Беча помоћи ће у почетку рад Центра. Надамо се да ћемо почетком марта примити прву дјецу – истакнуо је градоначелник Бехмен и додао да ће СОС Кризни центар започети рад у изнајмљеним просторијама, али да ће се убрзо и то ријешити као што је Град Сарајево обезбиједио просторе за Школу природе за штићенике Центра "Владимир Назор", те смјештај за родитеље из других крајева БиХ чија дјеца се лијече на сарајевској Педијатрији.

У име Кризног центра, Ранка Кезић захвалила је градоначелнику Бехмену и Граду Сарајеву који успостављањем овог центра дају конкретан допринос у рјешавању овог данас горућег проблема.

Иначе, Град Сарајево је једини покренуо функционалан програм примарне превенције у области малољетничке делинквенције, који је до сада показао изванредан успјех. Пројекат се реализује у сарадњи са НВО "Aлтхиус" и очекује се да и градске општине до половине ове године финансијски подрже његову даљњу реализацију.                    

Извор: Одјељење за односе с јавношћу