Почела је са радом 22. генерална скупштина Међународне асоцијације градова носилаца поруке мира ИАПМЦ, чији је домаћин Град Сарајево. На Скупштини ће градоначелници и представници 24 свјетска града разговарати о културној, вјерској и етничкој коегзистенцији у мултиетничким срединама, потом о постконфликтној изградњи мира и успостављању повјерења, кључним факторима економског прогреса градова као основа за учвршћивање мира те о институционалним оквирима за развој мултиетничности и његовању вјерских и традиционалних вриједности етничких групација у мултиетничким срединама.

Алфред Мардер, предсједник Међународне асоцијације градова носилаца поруке мира, који је и отворио 22. генералну скупштину ИАПМЦ, истакнуо је да је ова асоцијација основана са мандатом за тотално укидање нуклеарног оружја.

– У мају ће бити Међународна конференција у Њујорку, на којој ће се презентовати петогодишњи извјештај Уговора о неширењу нуклеарног оружја. Покушаће се прикупити 10 милиона потписа на глобалном нивоу са захтјевом о тоталном уништењу нуклеарног оружја. Предлажем да наша асоцијација такође прослиједи петицију коју би потписали градови-чланице – казао је Мардер.

Поздравивши учеснике Генералне скупштине ИАПМЦ у име домаћина, Града Сарајева, градоначелник Алија Бехмен је казао да је "мало градова који мир цијене као Сарајево и заједница у којима је мир вриједност у мјери у којој је то у главном граду Босне и Херцеговине".

– И док је у највећем дијелу свијета очување мира академско питање, у Сарајеву, Босни и Херцеговини и на Балкану мир је још увијек рањив и талац неодговорних политичара. Ваше присуство овдје и данас стога није само прилика да цијелом свијету пошаљемо поруку о светости мира, него да га још више учврстимо; ваше пријатељство са Сарајевом је гаранција да поуке најдуже опсаде у модерној историји неће остати ненаучене – истакао је Бехмен.

Градоначелник је казао да је "ово скуп градова који су поред свих међусобних разлика донијели одлуку да се фокусирају на међусобне сличности; скуп заједница које су разумјеле да су изазови миру све сличнији и које су препознале заједничког "непријатеља": нетрпељивост, национализам и расизам, вјерски екстремизам", те додао да је "наш посао да те пријетње препознамо и да их у складу са најбољим праксама демократије уклонимо".

– Прије два дана пред Међународним судом за бившу Југославију у Хагу, започело је суђење Радовану Караџићу, оптуженом, између осталог, за опсаду Сарајева. Мени, вјерујем и осталим грађанима Сарајева, изгледа нестварно како је заправо близу, тек прије четрнаест година окончана опсада, али вјерујем да то више него ишта свједочи о виталности овог града и његових житеља и способности живота да се обнавља. Али, усуђујем се рећи, чак и важније од тога, вјерујем да чињеница да смо данас у Сарајеву и да славимо управо основну вриједност коју је Караџић напао – мир – показује да је мир неуништив – нагласио је градоначелник Бехмен.

На Скупштини је прочитана и порука генералног секретара УН Бан Ки-Муна у којој се, између осталог, истиче да ова асоцијација градова својом кампањом за културни, вјерски и етнички суживот и успостављањем повјерења у постконфликтним друштвима, помаже унапређење заједничких напора на стварању стабилнијег и просперитетног свијета.

"Ваши напори су посебно важни у вријеме када се глобална економска криза шири и када милиони људи страхују од губитка радних мјеста и перспективе за будућност. Потицањем међусобног уважавања, ви можете ојачати друштво и допринијети опоравку у корист свих људи. Ви такође потичете културу истинског мира. Нама је потребна широка коалиција индивидуалаца и група да бисмо зауставили ширење нуклеарног наоружања. Ја рачунам на активисте и цивилне групе широм свијета, укључујући учеснике Генералне скупштине, да подрже УН у кампањи за свијет без нуклеарног оружја", наводи се у поруци генералног секретара УН.

Извор: Служба за односе са јавношћу Града Сарајева