Градоначелница Сарајева Семиха Боровац, представници НВО &qуот;Омладинска инФормативна агенција БиХ&qуот;, те представник Фирме &qуот;Рем десигн&qуот; као извођача радова, а у присуству сарајевских среднјошколаца, испред сарајевске Тржнице, данас су озваничили почетак реализације заједничког пројекта &qуот;Операција младих: Улјепшајмо Сарајево!&qуот; у оквиру којег ће се укланјати граФити са Фасада.

– Данас започинјемо акцију заједно са младима града Сарајева – скиданје граФита са зграда како од културно-хисторијског значаја тако и оних које се налазе у ужем градском језгру. Вјерујем да ће се овај очишћени простор од граФита чувати а за оне који имају потребу да своју креативност исполјавају путем граФита одредит ћемо посебан простор у граду – истакла је Боровац која је нагласила да ће од данас око зграда које су очишћене од граФита бити појачан инспекцијски и полицијски надзор.

Прописана казна по Одлуци о кућном реду у стамбеним зградама за оне који поново буду исписивали граФите на већ очишћеним Фасадама је до 100 КМ.

Акција ће трајати 30 радних дана, а Град је за реализацију овог пројекта осигурао 50.000 КМ. Вршит ће се укланјанје граФита на 1.000 квадратних метара Фасада, односно на 200 објеката на потезу Мријин двор-Башчаршија. У акцију ће бити уклјучено око 150 младих из 28 сарајевских среднјих школа који ће на штандовима тимова среднјошколаца дистрибуирати летке, анкетирати грађане о идејама за уређенје града и вршити ФотограФисанје.

Извор: Служба за односе са јавношћу Града Сарајева