Проф. Иво Комшић, градоначелник Сарајева, данас је присуствовао прес конференцији у просторијама Олимпијског комитета поводом почетка интензивне кампање за обнову једног од симбола Зимских олимпијских игара у Сарајеву, олимпијског музеја. Градоначелник Комшић је уз Жила Ролана, амбасадора Републике Француске, Едина Нуманкадића, директора Олимпијског музеја, Игора Голијанина, замјеника градоначелника Источног Сарајева, Јасмине Пашалић, предсједнице фондације "Сарајево срце Европе", Предрага Пашића, некадашњег спортисте, Амела Мекића, професионалног спортисте, инжењера Фарука Ширбеговића и архитекте Амира Вука Зеца, члан Комисије истакнутих спортских и културних радника те стручњака задужених за овај пројекат. Комшић је нагласио да су пројекти на којима раде оба града од изузетног значаја јер стварају мапу пута сарадње. Истакао је да снажно подржава све манифестације ове врсте, казавши да се обновом музеја спајају два велика догађаја који су дио Сарајева а то су 100. годишњица од почетка Првог свјетског рата и 30. годишњица Зимских олимпијских игара.

Предсједник Олимпијског комитета БиХ, Синиша Кисић је овим путем најавио почетак кампање како би се једна од најважнијих институција ЗОИ 84. поново ставила у функцију. Казао је да су раније у сарадњи са Међународним олимпијским комитетом направили пројекат чије су двије фазе завршене и за које је утрошено око 350.000 марака. 

„Наишли смо на свесрдну подршку и помоћ амбасадора Републике Француске Жила Ролана и Фондације ‘Сарајево, срце Европе’, градоначелника Сарајева Иве Комшића заједно са градом Источно Сарајево. Они подржавају овај пројекат који промовише заједнички дух и стварање“, рекао је Кисић.

Француски амбасадор Жил Ролан је рекао да му је част и задовољство најавити покретање пројекта рестаурације олимпијског музеја чија обнова значи окретање нове странице ка будућности.

„Више извора ће финансирати обнову зграде. На првом мјесту је директна помоћ Француске кроз Француску мисију, а потом средства кроз Фондацију „Сарајево, срце Европе“ коју подржава Европска унија те помоћ која се договара са Међународним олимпијским комитетом“, рекао је Ролан те најавио промотивну кампању за све грађане БиХ под називом „1КМ за мој музеј“.

Шеф кабинета градоначелника Источног Сарајева, Игор Голијанин рекао је да је ово пут којим ће се БиХ вратити на мапу Европе и свијета, односно, тамо гдје и заслужује бити.

Предсједница Фондације „Сарајево, срце Европе“ Јасмина Пашалић казала је да се ради о пројекту који носи у себи топлину и који је свима у срцу драг а истовремено има за циљ да покаже спремност на сарадњу, помирење и окренутост ка будућности.

Директор Музеја Един Нуманкадић је казао да је коначно дошло вријеме да се ова зграда обнови и у њу врати дио експоната са Олимпијаде 84.