Замјеници градоначелника Сарајева Мирослав Живановић и Игор Камочаји примили су данас предсједавајућег странке Савез 90/Зелени из СР Њемачке Cema Özdemira и посланицу фракције Зелених у Европском парламенту Франциску Брантнер. Özdemir и Брантнер су током сусрета са доградоначелницима истакнули да је циљ њихове посјете Сарајеву и БиХ охрабрење и подршка реформским процесима и европском путу БиХ. Они су посебно нагласили да се њихова странка залаже у Европском парламенту да БиХ неодложно добије визну либерализацију. 

Представници њемачке странке Савез 90/Зелени интересовали су се за актуелну позицију Града Сарајева, за пројекте Града, посебно оне који би могли да буду финансирани из фондова Европске уније.

Замјеник градоначелника Живановић упознао је госте из Њемачке са актуелним проблемима са којима се суочава Град Сарајево као институција, посебно када су у питању надлежности и финансирање. Он их је упознао и са пресудом Уставног суда ФБиХ којом је утврђено да је повријеђено право Града Сарајева на локалну самоуправу, чиме се отвара процес повратка имовине Граду Сарајеву.

„Спремни смо да пружимо своју подршку да се коначно уреди позиција и статус Града Сарајева као главног града БиХ и као симбола мултикултуралности који заслужује да као такав буде у Европској унији заједно са другим европским метрополама“, рекао је Özdemir.

Извор: Одјељење за односе с јавношћу