Поводом завршетка Прве фазе пројекта Градске управе "Програм унапређења здравља дјеце у доби од 11 до 13 година са утврђеним деформацијама кичме", те почетка пројекта "Aктивно и здраво старење", данас је одржана прес конференција у згради Олимпијског базена Отока. Игор Камочаји, замјеник градоначелника Сарајева, истакнуо је да је један од приоритета Града Сарајева у протеклој години било здравље младих са нагласком на физичку активност и одговарајућу исхрану, квалитет живота становника Сарајева старијих од 65 година, те унапређење здравља мајки са новорођеном дјецом и жена уопште.

– Данас се ниво уобичајене активности свакодневно смањује, како међу одраслима тако и код школске дјеце и омладине. Редовна физичка активност дјеце и омладине изузетно је важна за раст и развој, њихово здравље и способности, рану превенцију развоја артеросклерозе, што утиче на њихово здравље у одраслој доби – казао је Камочаји.
Истакнувши да ће Град Сарајево наставити са реализацијом ових двају пројеката и у 2010.г., доградоначелник Камочаји је додао да је Град Програм унапређења здравља дјеце у доби од 11 до 13 година са утврђеним деформацијама кичме финансирао са 60.000 КМ, а пројекат "Aктивно и здраво старење" са 15.000 КМ. 

"Програм унапређења здравља дјеце у доби од 11 до 13 година са утврђеним деформацијама кичме је дар Градске управе нашој дјеци", истакнула је др. Јасминка Башић, координаторица пројекта којим је било обухваћено близу 3 хиљаде дјеце са подручја четири градске општине. Око 1.000 дјеце је било укључено у хидрокинези терапију, 800 је радило вјежбе у базену, 600 поправило држање док је око 100 дјеце наставило да се бави професионално пливањем. Пројектом је било обухваћено и 36 дјеце обољеле од дјечје церебралне парализе

Циљ пројекта "Aктивно и здраво старење", који се тренутно реализује на базену Отока, јесте да се анимира што више Сарајлија треће животне доби ради бољег окружења и здравијег старења. Координатор пројекта Aлдвин Торлаковић истакнуо је задовољство због великог одзива наших старијих суграђана.
– Примарно је да су полазници релативно доброг здравља. Важно је напоменути да прије укључивања у програм вјежби морају да обаве љекарске претраге и прођу један број тестова које ће на базену обавити наш тим стручњака – казао је Торлаковић.