У просторијама Градске управе данас је уприличена промоција књиге „Именик/адресар Чеха у Сарајеву 1910. године“, коју је приредио књижевник Валеријан Жујо, уз подршку Града Сарајева и Националне и универзитетске библиотеке БиХ. Треће издање ове књиге свједочи о бројној и добро организираној чешкој заједници 1910. године, чији су чланови знатно допринијели развоју и афирмацији Сарајева и Босне и Херцеговине у свим областима друштвеног живота. На самом почетку промоције, приказан је кратки филм „Сарајевска Вијећница“ аутора Валеријана Жује, који представља својеврсни омаж Карлу Паржику, првом пројектанту овог здања, након чега су се присутнима обратили градоначелник Сарајева Алија Бехмен, водитељица Одјељења Старих и ријетких књига и рукописа при Националној и универзитетској библиотеци БиХ, Муамера Смајић и књижевник Валеријан Жујо.

Градоначелник Бехмен је изразио своје задовољство што се баш у Градској управи одржава промоција ове веома изузетне књиге. „У години када наш град обиљежава 550. година свога постојања, ова књига још више добива на важности с обзиром да изузетне заслуге у развоју и афирмацији Сарајева, али и цијеле БиХ, имају Чеси који су у то вријеме овдје живјели и радили као умјетници, трговци, банкари, занатлије… Како тада, тако и данас не само Чеси, већ и представници свих 17 националних мањина колико их живи у БиХ, имају немјерљиве заслуге, и представљају изузетно богатство и симбол нашег града и земље“, изјавио је градоначелник Бехмен, истакавши и како је Град Сарајево посвећен заштити права националних мањина и њиховом слободном организовању, те сваке године у континуитету, финансира пројекте удружења 12 националних мањина која дјелују у Кантону Сарајево.

Осврнувши се на настанак и историјат Одјељења при НУБ БиХ,  Муамера Смајић је присутнима подцртала важност збирке Старих и ријетких књига за нашу државу.

„Један од представника ове вриједне збирке јесте и адресар којег данас промовишемо, документ о бројности и јачини чешке заједнице у Сарајеву, њиховом статусу и аспекту интересовања. Важно је имати истраживаче, појединце као што је Валеријан Жујо чији ће рад, надамо се потаћи свијест осталих да још много оваквих неоткривених бисера презентују јавности и тако допринесу уздизању културних вриједности наше заједнице“, казала је Смајић.

Књижевник Валеријан Жујо је захвалио Граду Сарајеву и Националној и универзитетској библиотеци што су имали слуха за издавање и промоцију ове књиге.
 
„Ова збирка је изузетно ријетка књига, њено прво издање постоји у само једном примјерку који се налази у Националној библиотеци Чешке, а њен аутор је Јозеф Запета. У њој се налази неколико десетина заслужних Чеха чији је удио у развоју града голем, поготово се издвајају неке изузетне фигуре на које нико није обраћао пажњу, који су постигли велике резултате. Она говори колико је Чеха било, чиме су се они бавили, гдје су живјели, како су били организирани. Збирка може послужити за анализу и писање књига, те остаје задаћа компетентним људима да истражују о животима бројних изузетно важних Чеха у Сарајеву“, рекао је Жујо.

Књижевник Жујо је своје обраћање завршио ријечима: „Понос овог града је што Сарајево није никад било ксенофобично, примало је људе различитог поријекла и погледа на живот, уосталом, овог града не би ни било да није тако“.