У просторијама Полицијске управе Нови Град данас су пуштена у рад два система за видеонадзор на јавним површинама у општинама Ново Сарајево и Нови Град. Како је истакнуо замјеник градоначелника Сарајева Мирослав Живановић, ради се о пројекту који је Град Сарајево покренуо 2009. године у сарадњи са полицијским управама са циљем предузимања превентивних мјера и радњи на спречавању чињења кривичних дјела и најтежих облика нарушавања јавног реда и мира, те ефикаснијег рада полицијских службеника на расвјетљавању тих дјела и коришћења видеоснимака у процесу доказивања одређених инкриминисаних радњи. Полицијске управе Ново Сарајево и Нови Град дефинисале су 26 локација за постављање видеонадзора. Овим је завршена I фаза пројекта, инсталирана су 2 надзорна центра која се налазе у полицијским управама Ново Сарајево и Нови Град, постављена 2 бежична система и постављене су надзорне камере на 5 локација и то: Трг ЗАВНОБиХ-а, улица Загребачка, Трг хероја, улица Пут младих муслимана, те зграда Општине Ново Сарајево.

Полицијски комесар Кантона Сарајево Вахид Ћосић захвалио је Градској управи и градским општинама на овој значајној донацији која ће, како је рекао, много помоћи полицијским службеницима у њиховом превентивном и оперативном раду.

Укупна вриједност овог пројекта износи 368.594,99КМ. Вриједност радова у I фази износи 198.137,21 КМ. У буџету Града Сарајева за 2011.годину обезбијеђена су средства за II фазу пројекта.

Почетком априла ове године требала би започети и  II фаза пројекта која подразумијева постављање надзорних камера на осталим локацијама и то: Спомен парк “Враца”, превој Враца, затим улице: Грбавичка, Вилсоново шеталиште, Е.Шеховића, Велешићи, Џ.Биједића, зграда Општине Нови Град, Трг независности , Трг независности – Центар за развој бизниса, дворана на Мојмилу, Техерански Трг 11, МЗ Сарај Поље, Лукавичка цеста, Добриња 1, Плави Пут, МЗ Добриња А и Б, Булевар бранилаца Добриње, Булевар бранилаца Добриње – спортска дворана, Отока, ОШ Бућа Поток, Дом здравља Б.Поток.

Начелник Општине Ново Сарајево Неџад Колџо захвалио је Градској управи која је покренула овај пројекат а у који ће се укључити и остале градске општине. Према његовим ријечима, Општина Ново Сарајево је у свом буџету за ову годину планирала 100.000 КМ за овај пројекат.

[WPIMPINLINE:7379.jpg]