Свјетска међународна асоцијација „Градоначелници за мир” (Мајорс фор Пис) је мрежа градова која промовише мир и успоставу свијета без нуклеарног наоружања до 2020. године. Ова асоцијација прогласила је Град Сарајево водећим градом „Градоначелника за мир“ у Босни и Херцеговини од 2015. године, који ће промовисати проактивне и независне активности прилагођене регији. Данас ову мрежу чини 6.675 градова из 160 земаља и региона, који изражавају подршку укидању нуклеарног оружја, међу којима су и босанскохерцеговачки градови/општине: Бања Лука, Бановићи, Пале-Прача, Сарајево, Сребреница, Сребреник, Тешањ, Велика Кладуша, Витез и Зеница.

Град Сарајево ће као водећи град регионалног уреда Секретаријата у Хирошими настојати успоставити одговарајући систем за јачање мреже међу градовима члановима, проширити чланство, те у циљу укидања нуклеарног оружја до 2020. године, додатно унаприједити активности „Градоначелника за мир“ у Босни и Херцеговини.

Град Сарајево је од 2006. године члан „Градоначелника за мир“. Ова асоцијација је од 1990. године, на иницијативу тадашњег градоначелника Хирошиме, регистрована као невладина организација са програмом који, уз подршку УН-а, промовише трајни мир у свијету и солидарност градова у потпуној забрани нуклеарног наоружања до 2020. године.