На данашњем наставку конституирајуће сједнице Градског вијећа Града Сарајева, ни један од кандидата, Игор Камочаји (СДП БиХ) и Стјепан Кљуић (СДУ БиХ), нису добили потребну већину од 15 гласова за мјесто градоначелника Сарајева. Камочаји је добио 12, а Кљуић 10 гласова након чега је предсједавајући Градског вијећа Сарајева Сабахудин Делалић прогласио да је сједница прекинута и заказао Колегиј Вијећа. Иначе, прије гласања, оба кандидата су представили своје програме рада.

Игор Камочаји напоменуо је да је, прије свега, потребно оснажити надлежности Сарајева, инсистирати на доношењу закона о главном граду те радити на враћању законом утврђених надлежности чиме би се створили извори додатних прихода.

Камочаји је навео да треба инсистирати на имплементацији Стратегије развоја Сарајева коју је Вијеће у прошлом мандату усвојило.
“Радићу на унапређењу положаја града у билатералним и мултилатералним програмима, као и уважавати интересе јавног и приватног сектора, те организација цивилног друштва, а Сарајево би требао бити партнер пословној заједници”, казао је Камочаји.

Истакнуо је важност развоја туризма те промовисању града као културног центра, а говорио је и о оснаживању повезаности с институцијама културе, јер Сарајево мора пронаћи адекватне начине за системску подршку културним институцијама.

Према ријечима Камочајија, 2014. и 2017. су двије кључне године за наш град: Сарајево ће 2014. бити позорница културно-умјетничких програма свјетског карактера, а 2017. домаћин Европског зимског олимпијског фестивала за младе. Такође, је указао и на капиталне пројекте града Сарајева попут Вијећнице, Требевићке жичаре, енергетске ефикасности…

У свом обраћању Стјепан Кљуић нагласио је да Сарајево очекује у наредном периоду ренесанса, јер посједује све оно о чему Европа већ дуго сања као што су мултилатералност, толеранција…

„Ми смо град херој и у два рата Сарајево је било жариште антифашизма што се мора његовати као највећа вриједност, а у посљедњем се рату БиХ сама одбранила од непријатеља”, нагласио је Кљуић, те додао да треба радити на отварању капиталних институција културе у Сарајеву.

Кљуић је казао је и да треба више чинити на унапређењу спортских потенцијала као што су олимпијске планине, изградња спортских терена итд.
 
„Сарајево је имало први трамвај у Европи, идеално је за изградњу метроа, а потребно је радити и на изградњи подземних пролаза што не кошта много”, сматра Кљуић.

На крају је рекао да Сарајево није, а требало је, искористити свој међународни углед и симпатије које у свијету има за унапређења сарадње.

Закључком који су вијећници подржали, остављена је могућност предлагања и других кандидата за градоначелника Сарајева.

Након сједнице Колегија, који је био одржан одмах послије прекида данашње сједнице ГВ-а , одлучено је да нови наставак конституирајуће сједнице Градског вијећа Града Сарајева буде одржан у сриједу, 27. марта са почетком у 17.00 часова, на којој ће поново бити биран градоначелник.

Извор: ФЕНА/Одјељење за односе са јавностима Града Сарајева