Од 17. до 20. септембра у Сарајеву ће бити одржан Други свјетски форум урбанизма, у чијем фокусу ће бити Град Истанбул са својим најзначајнијим урбаним пројектима. Тим поводом, данас је у Градској управи Града Сарајева одржана прес конференција, на којој је градоначелник проф. др. Иво Комшић истакнуо да је почаствован што ће град Сарајево у септембру ове године поново потврдити свој статус свјетске пријестолнице тако што ће се у њему окупити свјетска имена урбанизма и архитектуре, али и политички званичници и представници великих компанија из бројних градова Европе и свијета. „Наша је дужност подигнути и изградити градове сутрашњице и због тога је потребно говорити о урбаном планирању у циљу стварања амбијента угодног и квалитетног за живљење и пословање. Ми у Сарајеву још увијек, нажалост, санирамо разрушене просторе, те нисмо у могућности планирати неке нове у оној мјери у којој бисмо требали. Зато и подржавамо овакве манифестације које нам могу помоћи у нашим настојањима да Сарајево изградимо по свјетским урбанистичким стандардима“, истакнуо је градоначелник Комшић.

Према ријечима Гордане Мемишевић, генералне менаџерице пројекта, у септембру 2012. године Сарајево је било домаћин Првом свјетском форуму урбаниста о теми „Велики Париз“.

[WPIMPINLINE:9270.jpg]

„Сарајево је европски град и желимо да постане град будућности у којем ће се причати о урбаној цивилизацији у 21. вијеку. Идеја форума је да постане бијенале, које ће одржавати сваке двије године, и гдје ће Сарајево дочекивати једну велику метрополу. Тако ће ове године дочекати Истанбул, који има преко 16 милиона становника, са његовим пројектима и плановима развоја за будућност. Долазе велика свјетска имена из подручја архитектуре и урбанизма из цијелог свијета“, казала је Гордана Мемишевић, те додала како је на првом форуму учествовало 500 учесника из 33 земље, са четири континента, док ће ове године тај број бити преко 1000.

Jean Fransoa Daoulas, француски архитекта и урбаниста, који у БиХ живи и ради од 1994., рекао је да је његова амбиција након рата у БиХ била – развити Сарајево као пријестолницу европске цивилизације урбанизма у 21. вијеку. „Стога сам са својим француским пријатељима, покренуо овај пројекат с циљем остваривања те амбиције. Важно је довести велике пројекте у Сарајево, и дати шансу младима, не само студентима архитектуре, него и свим осталима, да имају приступ тим пројектима. Зато ће улаз на све радионице, изложбе, ворк-шопове, семинаре током Другог свјетског форума урбанизма, бити бесплатан“, казао је Fransoa Daoulas.

[WPIMPINLINE:9269.jpg]

Суле Гултен, други секретар Турске амбасаде, нагласила је како Истанбул подржава овај догађај. „Наша амбасада спонзорират ће велики број активности. Надамо се да ће везе између Истанбула и Сарајева, побратимских градова, бити још видљивије и конкретније након реализације овог пројекта“, казала је Гултен.