Манифестацијом "Сарајевска црвена линија" главни град БиХ ће 6. априла обиљежити 20. годишњицу од почетка опсаде, уз богат сценско-музички програм. Тај ће дан од сцене код Вјечне ватре дуж улице Маршала Тита до Али-пашине џамије бити постављена 11.541 црвена столица у знак сјећања на број убијених Сарајлија током опсаде града. Програм манифестације састављен је од поезије и музичких композиција. Наступиће једна од најбољих свјетских музичарки на хармоници Мерима Кључо, сарајевски ансамбл класичних пјевача "Арт Виво" предвођен композитором и умјетничким директором Данијелом Жонтаром, те солисти Ивица Шарић, Аида Чорбаџић и Иван Шарић. Ту је и хор од 750 ученика сарајевских основних и средњих школа.

Аутор и редитељ овог пројекта Харис Пашовић истакнуо је на данашњој прес конференцији у Сарајеву да је идеја за програм манифестације потекла од његове жеље да направи концерт за више од 11.000 убијених људи у Сарајеву.
 
"Столице које ће бити постављене дуж Титове улице у дужини од 800 метара остаће празне током цијелог  6. априла и овог програма, јер су ти људи убијени током опсаде спријечени да дођу на манифестацију. Они су били цивили и браниоци Сарајева", казао је он.
 
Пашовић додаје и да ће у излозима радњи дуж Титове улице бити постављена изложба плаката различитих културних догађаја одржаних током опсаде Сарајева те да ће на концерту бити изведен велики постмодернистички ораториј, креиран спајањем обрада 14 композиција.

Градоначелник Сарајева Алија Бехмен наглашава потребу обиљежавања убијања суграђана током опсаде, сматрајући да ће  овај пројект послужити као опомена на свеопшту деструкцију, првенствено деструкцију сваког човјека који се нашао у окружењу.

Подршку пројекту исказали су и министри културе и спорта ФБиХ и КС-а Салмир Каплан и Ивица Шарић, нагласивши да је обавеза свих на достојанствен начин обиљежити велику трагедију Сарајева и овако значајан датум, као што је то 6. април. 
Да ће за манифестацију бити осигурано саобраћајно, оперативно и физичко осигурање нагласио је портпарол МУПКС-а Ирфан Нефић, истакнувши да ће на терену бити ангажиран довољан број полицајаца.

Продукцију манифестације потписује East West Centar, уз организацију Града Сарајева.