Сарајевска филхармонија ће у суботу 09. маја 2015. године са почетком у 20.00 часова у Вијећници одржати Свечани концерт у организацији Града Сарајева.  Тим поводом данас је у просторијама Градске управе одржана прес конференција, на којој је градоначелник Иво Комшић казао да цијели свијет, посебно Европа, са врло значајним манифестацијама, обиљежава 09. мај – Дан Европе и 70. годишњицу побједе над фашизмом. „Град Сарајево је једна од ријетких, да не кажем једина државна институција, која поред Делегације ЕУ у БиХ, обиљежава овај значајан датум.  Ово је прилика да подсјетимо домаћу и међународну јавност и на годишњицу отварања обновљене сарајевске Вијећнице. Такођер, Деветог маја званично је отворено Спомен-обиљежје убијеној дјеци опкољеног Сарајева 1992.-1995. На овај дан се сјећамо и одајемо почаст и свим жртвама атомског напада на јапанске градове, Хирошиму и Нагасаки, као и свим страдалима у вихорима рата 20. стољећа“, истакнуо је градоначелник Комшић. 

Градоначелник је подсјетио да је Сарајевска филхармонија на Дан отворења Вијећнице, 09. маја 2014. године, поклонила грађанима и гостима града концерт филмске музике на отвореном. „Од тада, Вијећница је, како смо и обећали, постала мултимедијални центар, својеврсни храм културе, у којем се одржавају бројни врхунски концерти, изложбе, ликовне и музејске поставке, књижевне вечери, свечани пријеми”, нагласио је градоначелник, те додао да је Вијећницу, за непуних годину дана, посјетило преко 50.000 људи из земље и са скоро свих континената.

Рамиз Кадић, помоћник градоначелника за образовање, културу и спорт је казао да се Град Сарајево одлучио да ове годишњице обиљежимо наступом Сарајевске филхармоније која представља бисер наше музичке културе. Град Сарајево намјерава да овај концерт постане традиционалан. „Захваљујемо се и БХТ 1 која је прихватила да овај концерт у Вијећници преноси уживо јер је сасвим природно да државна телевизија прати манифестације у организацији Града Сарајева као главног града БиХ и тиме омогући грађанима наше земље а и шире да у својим домовима прате и уживају у овом врхунском музичком догађају “, истакнуо је Кадић. и учиниће све да овај концерт Сарајевске филхармоније постане традиционалан. 

Нина Гранов је изразила част што ће Сарајевска филхармонија бити дио овог пројекта. „Са великим задовољством смо прихватили позив Града Сарајева. За овај концерт смо припремили пригодан програм у склопу којег ћемо извести дјела свјетских познатих композитора: Бетовена, Вердија, Дворжака као и бх. композитора Авде Смаиловића, уз учешће солиста Опере Народног позоришта: Адеме Пљевљак-Крехић, Зане Станишковске, Амира Сарачевића и Ивана Шарића, као и глумца Мирсада Туке, који ће  извести Брехтову пјесму „Рођенима послије нас”.
 
Концерт Сарајевске филхармоније 09. маја у Вијећници од 20.00 часова уживо ће преносити БХР 1 и БХТ 1. Дејан Кукрић, одговорни уредник Музичког и забавног програма БХТ 1, је указао на дугогодишње партнерство између Града Сарајева, Сарајевске филхармоније и јавног тв сервиса БиХ.

„Драго ми је што ћемо у суботу 09. маја од 20.00 часова моћи погледати и чути спектакуларан концерт – умијеће музичара Сарајевске филхармоније са диригентицом Самром Гуламовић. Вијећница је право мјесто за врхунске музичке изведбе попут величанственог концерта Бечке филхармоније, одржаног прошле године, 28. јуна“, казао је Кукрић.