„Све припреме Јавног дочека Нове 2012. године у организацији Града Сарајева, Кантона Сарајево, четири градске општине и Туристичке заједнице КС увели смо у завршну фазу. Дјечји програм већ смо организовали у Међународном центру за дјецу и омладину у Новом Сарајеву и у Мултимедијалној сали Општине Нови Град, а данас у 17 часова и у БКЦ-у. Желим још једном да вас подсјетим да Дјечји програм чине представа "Весели час", дружење са Дједа Мразом и подјела новогодишњих пакетића. Реакције родитеља и дјеце су више него позитивне и чини нам задовољство што ће овогодишњи дјечји програм погледати 1.650 малишана, за разлику од прошлогодишњег када је овај програм пратило близу њих 300“, рекао је Игор Камочаји, замјеник градоначелника и предсједник ИО за за организацију и припрему Јавног дочека Нове 2012. године на данашњој прес конференцији у Градској управи.

“Према информацијама које имамо од Туристичке заједнице, велики број страних туриста већ се одавно интересује за Јавни дочек Нове године у граду Сарајеву. Ригистровано је више од 6.000 смјештајних капацитета и близу 2.000 резервација у приватном сектору. Стога не сумњамо да ћемо ове године на Дочеку Нове забиљежити више од 15.000 посјетилаца колико их је било лани”, казао је Камочаји те истакнуо да је са КЈП “Грас” договорено да се 1. јануара, по завршетку Централног програма, у периоду од 3 до 5 часова ујутро, успостави бесплатан трамвајски превоз за грађане и госте нашег града.

Бењамин Исовић, члан ИО, казао је да се, такође, врше посљедње припреме за Централни програм на локацији Трг дјеце Сарајева испред ББИ центра који ће 31.12. почети у 21.00 и трајати до раних јутарњих часова.

Учесници Централног програма су: Футавци, Емир & Фрозен Камелс, Лету штуке, Карне, Тифа & Банд, Нина Бадрић и Кирил Џајковски. Овог пута присутни Младен Војчић Тифа обећао је квалитетан и добар провод: „Хвала Градској управи јер овај град је заслужио да се о њему лијепо прича, а Сарајево има шта да каже!“ Феђа Исовић у име бенда „Карне“ је кратко додао да ће „овај необични бенд, који чине доктори, глумци, сценаристи, сигурно имати другачији наступ“, а Неџад Поџић Почко у име бенда „Лету штуке“ захвалио је Граду и казао да ће уљепшати новогодишњи провод испред ББИ центра.

Ирфан Нефић, портпарол МУП-а КС, истакнуо је да је МУП КС у сарадњи са Градском управом још 1. децембра направио акциони план на предузимању  активности у циљу спречавања набавке, продаје и употребе пиротехничких средстава. „Ова кампања је већ получила позитивне резултате јер је у односу на прошлу годину значајно смањена набавка и употреба пиротехничких средстава. Подсјетио бих да смо прошле године одузели 45.000 пиротехничких средстава и уручили 40.000 прекршајних пријава, уз напомену да су три лица задобила тешке тјелесне повреде“, истакнуо је Нефић.

Додао је да је МУП КС заједно са Градском управом израдио летке са упозорењем да се, према Закону о прекршајима против јавног реда и мира КС, продаја, куповина и употреба пиротехничких средстава кажњава новчаном казном од 300 до 900 КМ, а за родитеље малољетника новчаном казном од 400 до 1.200 КМ! Ове летке ће у склопу пројекта „Рад полиције са заједницом“ дистрибуисати у основне школе и на фреквентна мјеста гдје се окупљају дјеца. „Што се тиче обезбјеђивања Централног програма пред ББИ центром, ангажоваћемо већи број полицајаца са циљем контроле учесника у саобраћају, са посебним акцентом на контролу присуства алкохола, односно на трговима, угоститељским објектима и другим мјестима ради спречавања извршења кривичних дјела и нарушавања јавног реда и мира.

 

Игор Камочаји на данашњој прес конференцији захвалио је  у име Градске управе КЈКП "Парк", КЈКП “Рад”, МУП-у КС, те Кантону Сарајево, градским општинама и Туристичкој заједници КС на сарадњи и подршци у организовању овог догађаја. Такође је захвалио и главним спонзорима: Тондаху, Сарајево осигурању, ЈП Међународном аеродрому Сарајево, БХ Пошти, Мозаику и ЕУ, СЕРДИ, Урбан намјештају и Рајфајзен банци д.д., Министарству културе и спорта ФБиХ, Интеса Санпаоло Банк д.д., Босна сунце осигурању, ЈУ Међународни центар за дјецу и омладину Ново Сарајево и БКЦ. И наравно, медијским покровитељима: ФТВ, РСГ, РСГ1, Метромедиа, Sarajevo-x.com, Сарајево навигатор.

Камочаји је још једном позвао  све грађане Сарајева, грађане из других градова и општина у БиХ те туристе да дођу на Трг дјеце Сарајева и да заједно дочекамо Нову 2012. годину.