Градоначелник Сарајева Иво Комшић са предсједавајућим Градског вијећа, Сабахудином Делалићем и замјеником градоначелника Ранком Човићем уприличио је данас пријем за вишечлану делегацију из Данске на челу са Арнеом Сигтенбјергардом, градоначелником Вејле. Градоначелник Комшић укратко је упознао госте о садашњем положају Града Сарајева и његовим надлежностима. „Позиција Града данас је необична и чудна. Град Сарајево је данас институција која се налази изван уобичајених хијерархијских државних институција. Конституисани смо одлуком Кантона Сарајево, а општине које нас чине формално-правно нису подређене Граду. Исто тако Кантон који нас је формирао и који нас финансира, није нам надређен“, истакао је Комшић, те је додао како Сарајево заслужује и мора имати и закон о главном граду државе и закон о главном граду Федерације. „Доношењем ова два закона ојачала би се позиција Сарајева као политичког, административног, културно-спортског, економског, образовног и научног центра у Федерацији и држави БиХ“, казао је Комшић.

У име данске делегације, Арне Сигтенбјергардом захвалио се на срдачном пријему,  те у циљу бољег упознавања данске хисторије, градоначелник Вејле је нагласио да је Данска до недавно била подијељена на 13 округа и на 270 општину „Од 1. јануара 2007. године у Данској је спроведена реформа административне подјеле земље, у којој су некадашњи окрузи замијењени с пет нових регија, а број општина смањен је на 98“, истакао је Сигтенбјергардом, те додао да Вејле има сарадњу са јако пуно земаља. Босна и Херцеговина, Македонија и Србија су три балканске земље са којима овај дански град већ дуже вријеме сарађује, посебно у области културе.

Овом приликом градоначелник Сигтенбјергардом представио је пројекат привредно-културне сарадње Балкана и Данске, под називом „Програм мост“.

„Циљ овог програма је развој заједничке регионалне платформе и сарадње са фокусом на развој многобројних средњих и малих предузећа у прехрамбеној индустрији. Стварањем овакве платформе у чијим би оквирима поједина предузећа из Данске и са Балкана успостављала међусобне контакте, јачала би сарадња, заједнички ресурси и развој пословности“, казао је Сигтенбјергардом.

Како је казао градоначелник Комшић, Данска је искрен и доказан пријатељ Сарајева и Босне и Херцеговине, тако да и ће и овај вид сарадње Сарајева и Вејле умногоме побољшати економско стање наше земље.

На крају састанка, упућен је и позив градоначелнику Сарајева да са својим сарадницима у што скорије вријеме службено посјете Општину Вејле.