На данас одржаној прес конференцији поводом завршетка 22. генералне скупштине Асоцијације градова носилаца поруке мира – ИАПМЦ у нашем граду, презентоване су Сарајевска декларација и Заједничка изјава градова о сарајевској Вијећници, које су усвојили учесници овог значајног међународног скупа.

У Сарајевској декларацији је истакнуто да чланови Међународне асоцијације градова носилаца поруке мира, окупљени на 22. генералној скупштини, у Сарајеву, Босна и Херцеговина, граду који је упркос бројним искушењима сачувао своју мултиетничност и дух заједништва између различитих етничких, вјерских и националних заједница, желе да афирмишу важност изградње заједничких друштава која су за будућност демократије важнија него икад.

"У свијету у којем нема друштва без етничких, расних или вјерских мањина, његовање различитости не може и не смије да буде препрека изградњи демократског друштва, него његов предуслов. Заједничка друштва стога представљају будућност људске врсте у која сви, без обзира на етничку, вјерску и расну припадност, уносимо најбоље дијелове свог наслијеђа, не губећи из вида заједничке норме као што су поштовање демократског процеса, заједнички живот и упућеност једних на друге".

Стога, чланови ове асоцијације желе да нагласе "важност локалних власти, општина и градова у изградњи заједничких друштава, изградњи и успостављању повјерења између различитих етничких, вјерских и расних група, као првог и најважнијег посредника у континуираном дијалогу који се води у сваком демократском друштву. Истовремено, желимо да осудимо национализам, расизам и све облике екстремних идеологија којима међусобне разлике представљају платформу за сукоб, а не полазну тачку сваког дијалога између цивилизација и култура. Истовремено, позивамо све државе и владе да уђу у бескомпромисну борбу против узрока ектремизма". 

"Сарајево као град вишевјековног сусрета и дијалога култура представља најбоље мјесто за почетак новог дијалога те врсте, дијалога између култура и цивилизација за миран и просперитетан 21. вијек. Дијалога чији ће крајњи циљ бити изградња глобалног заједничког друштва, друштва без сиромаштва, експлоатације слабијег и неправде", стоји на крају у Сарајевској декларацији.

Учесници 22. генералне скупштине ИАПМЦ потписали су данас Заједничку изјаву градова о сарајевској Вијећници, коју ће упутити и члановима ове асоцијације који нису били присутни на овом сарајевском скупу.

"Уважавајући значај историјске грађевине – Градске вијећнице у Сарајеву (1896.), осуђујући брутално уништавање овог објекта у периоду од 1992. до 1995. године, Градови носиоци поруке мира овим изјављују: да ће слиједити, промовисати и учествовати у заштити и опремању објекта Градске вијећнице, који је Фондација World Monuments Watch уврстила на листу 100 најугроженијих споменика за 2008. годину. Градска вијећница у Сарајеву је Одлуком Комисије за очување националних споменика Босне и Херцеговине проглашена националним спомеником и изузетно је вриједно културно-историјско и национално добро. Њеној заштити и намјени треба посветити посебну пажњу, јер начин на који ће бити обликована те садржаји којима ће бити испуњена утичу на друштво у цјелини као и на квалитет живота садашњих и будућих нараштаја Босне и Херцеговине."

У Изјави је такође истакнуто да су "градови носиоци поруке мира спремни да дају допринос учешћем у опремању објекта умјетничким, културним и образовним садржајима, који ће додатно оплеменити и обогатити Градску вијећницу. Градови ће сами одлучити на који начин и којим средствима ће учествовати у опремању објекта."

На крају је истакнуто да "сви градови досљедни овој изјави, биће грбом и називом истакнути за посјетиоце у Градској вијећници и публиковани у јавности."

"Иначе, на овогодишњој Генералној скупштини учествовало је 49 учесника из 24 града, са четири континента свијета, а посебна је част била угостити 11 градоначелника", казала је на данашњој прес-конференцији у Сарајеву Татјана Љујић-Мијатовић, замјеница предсједавајућег Градског вијећа Града Сарајева и замјеница предсједника ОО 22. генералне скупштине ИАПМЦ-а.

Предсједник Асоцијације градова носилаца поруке мира Алфред Лео Мардер је казао да је ово била једна од најпродуктивнијих конференција до сада, захваливши  Граду Сарајеву и градоначелнику Бехмену на гостопримству.

"Ми смо Међународна асоцијација градова носилаца поруке мира. Када смо првобитно успостављени, добили смо мандат да се боримо за потпуно укидање нуклеарног оружја. Ове године говорили смо о нашем укључивању у надолазеће преговоре о споразуму о неширењу нуклеарног оружја у Њујорку које ће  бити одржано у мају, да бисмо присилили владе да покрену озбиљне преговоре о тоталном укидању нуклеарног оружја", казао је Мардер.

Замјеник генералног секретара ИАПМЦ-а Душан Стојановић казао је да у Асоцијацији, након пријема нових седам градова (Барцелона, Фридрихсхафен, Загреб, Мексико Сити, Куманово, Yamoussoukro, Ypati), има сада 99 градова носилаца поруке мира из свих континената.

Теме 22. генералне скупштине Међународне асоцијације градова носилаца поруке мира биле су: Културна, вјерска и етничка коегзистенција у мултиетничким срединама, Постконфликтна изградња мира и успостављање повјерења, Кључни фактори економског прогреса градова као основа за учвршћивање мира и Институционални оквири за развој мултиетничности и његовање вјерских и традиционалних вриједности етничких групација у мултиетничким срединама.

Извор: Служба за односе са јавношћу Града Сарајева