Данас је у градској Вијећници обиљежен Свјетски дан непушења под мотом „Зауставите илегалну трговину духанским производима“, у организацији ЈУ Завод за јавно здравство Кантона Сарајево и Града Сарајева. У циљу подстицања одговарајуће позорности јавности о значају супротстављања нелегалне трговине духана и духанских производа, замјеник градоначелника Сарајева, др. Ранко Човић је казао: „Незаконита трговина људским производима је велики глобални проблем који се одражава на здравствене, правне и економске аспекте, руковођење и корупцију. Према истраживањима, једна од 10 цигарета и других духанских производа који се данас конзумирају у свијету, набављена су илегално.

Прим. др. Емира Тановић-Микулец, министрица здравства КС истакла је како најмање 35% цигарета конзумираних у БиХ долази са илегалног тржишта, што говори да је свака трећа цигарета у БиХ дошла илегалним путем. Кантонална министрица позвала је надлежне институције да предузму све мјере како би се спријечила илегална трговина духана и духанских производа.

У свом обраћању, др. мед. сци Сњежана Балта, директорица ЈУ Завода за јавно здравство КС, је указала на здравствене ризике повезане са употребом духанских производа и заговарање ефикасне политике за смањење потрошње духана. 

Током презентације „Здравствене посљедице пушења духана и обиљежавање Свјетског дана непушења“, прим. мр. др. сц. Сабаха Драчић из ЈУ Завода за јавно здравство КС присутне је упознала са тренутном јавноздравственом ситуацијом, преваленцијом пушења у свијету и БиХ и њиховим посљедицама те економским трошковима пушења.

Према ријечима Ирфана Нефића, начелника Одјељења за односе с јавношћу МУП-а КС, нелегална трговина, а посебно високоакцизних роба ствара велике штете нашем друштву, а полицијска тијела у оквиру својих акција настоје спријечити и санкционисати починиоце таквих кривичних дијела. 

Др. мед. Сениха Челик, током свог излагања казала је да је Федерална управа за индиректно опорезивање изузела пет узорака илегалног духана  и упутила на анализу у независни лабораториј у Хамбургу. „Резултати духана који се илегално продају у импровизираном паковању без ознаке произвођача, поријекла и квалитета су показали повећане вриједности штетних метала. Ти метали, у концентрацији већој од дозвољене утичу на организам канцерогено и веома су опасни за здравље“, нагласила је др. Челик.

Ученици „Девете основне школе“ Раковица – Илиџа својим перформансом указали су на штетне посљедице активног и пасивног пушења.