У недјељу 16. септембра одржаће се шести по реду Полумаратона Сарајево 2012. са почетком у 09.00 часова испред ББИ центра. Тим поводом данас је у просторијама Градске управе одржана прес конференција на којој су се обратили Мирослав Живановић, замјеник градоначелника и Ерол Мујановић, директор Удружења “Маратхон” Сарајево. Традиционално, овим догађајем ће се обиљежити Међународни дан без аутомобила. „Ова манифестација која постаје наша традиција, значајна је за промоцију града Сарајева као спортског центра, али и за подизање свијести о физичким активностима и здравом начину живота, те повезивању и дружењу“, истакнуо је замјеник градоначелника, те указао на подршку Града Сарајева овом међународном пројекту. Живановић се такођер захвалио организатору и позвао грађанке и грађане Сарајева да узму учешће на 6. сарајевском полумаратону 2012.

Према ријечима Ерола Мујановића из Удружења “Маратхон”, очекује се учешће близу 1.000 такмичара из више од 20 земаља, па тако и Дарка Живановића, представника Србије на Олимпијади у Лондону, те бх. маратонке Луције Кимани.

„ Ове године унијели смо новину: поред већ традиционалне утрке од 21,1 км, предвидјели смо и утрку од 4 км тзв. Секјуритас Фан Ран за рекреативце који процијене да не могу истрчати 21 км. Зона поласка трке од 21,1 км: старт испред ББИ центра – Хигијенски завод, Алипашина, Патриотске лиге, Језеро, Стадион „Асим Ферхатовић Хасе“ повратак до Маријин Двора, Змајом од Босне до Долац Малте, назад обалом до Вијећнице, Козија Ћуприја, окрет се прави до Себиља, Мула Мустафе Башескије, Титова до ББИ центра. Зона трке од 4 км је старт испред ББИ центра, Титова, Мусала, Обалом до Вијећнице, Себиљ, Титова до ББИ центра,“ истакнуо је Мујановић и додао да ће захваљујући овом пројекту, неколико стотина страних гостију доћи да проведу викенд у Сарајеву што полумаратону даје и важну економско-туристичку димензију.

Мујановић  је подсјетио да ће дио прихода бити усмјерен Центру за креативно одрастање за пројекте намијењене дјеци са посебним потребама.

Такођер је истакнуо да су новчане награде предвиђене за пет најбржих у мушкој и женској конкуренцији, уз медаље и пехаре. Регистрација се може извршити све до почетка трке, а број за трку се може подићи на трећем спрату у ББИ центру.

Алма Хаџић са портала posao.ba, који већ другу годину подржава ову манифестацију, је казала да сарајевски полумаратон није само спортски догађај него промовише и активизам и друштвену одговорност.

Генерални спонзори Полумаратона 2012. су Град Сарајево и Кока Кола Хеленик БиХ.

Замјеник градоначелника Мирослав Живановић означиће почетак старта обје трке.