У оквиру 22. генералне скупштине градова носилаца поруке мира (ИАПМЦ), данас је у хотелу "Холидеј Ин" отворен 14. међународни салон антиратне карикатуре у организацији Града Крагујевца, члана ИАПМЦ-а. О значају ове изложбе у хотелу "Холидеј Ин" говорили су: Алфред Мардер, предсједник ИАМПЦ-а, Миодраг Стојиловић, директор Салона антиратне карикатуре, Верољуб Стевановић, градоначелник Крагујевца и замјеница предсједавајућег Градског вијећа Града Сарајева Татјана Љујић – Мијатовић.

Миодраг Стојиловић, директор Салона антиратне карикатуре, подсјетио је да је ово друго представљање салона антиратне карикатуре у Сарајеву, први пут је то било за вријеме ЗОИ \’84-те. "Радује нас чињеница да смо поновно са изложбом у Сарајеву, посебно послије свега што смо у међувремену преживели", рекао је он.

Верољуб Стевановић, градоначелник Крагујевца, истакнуо је да се поруке мира могу да шаљу на различите начине, израз карикатуре је веома важан и сигурно као такав допире до важних људи. "Поруке непрестано морају да се шаљу. Трудимо се да допру до свих људи док не схвате да је љубав важнија од мржње", додао је он.
Замјеница предсједавајућег Градског вијећа Града Сарајева Татјана Љујић – Мијатовић нагласила је да сам назив изложбе иде у прилог чињеници какве све мотиве и поруке носи. "Не могу да не примијетим да су Крагујевац и Сарајево доживјели рат у најгорем могућем облику и да посљедице страдања осјете и до данас. Са изложбе можемо да понесемо многе поруке, а најважнија је – да рата више не буде", ријечи су проф. Љујић – Мијатовић.

Дан свог највећег страдања, 21. октобар 1941. године, када су њемачки нацисти у Шумарицама стријељали на хиљаде људи, Крагујевац обиљежава низом манифестација. Једна од њих је међународни Салон антиратне карикатуре чија је мисија чување успомене на жртве свих ратова у свијету.

Иначе, интенција је да на сваком будућем засједању генералне скупштине ИАПМЦ-а Град Крагујевац уприличи међународни салон антиратне карикатуре.

Изложба 15. међународног салона антиратне карикатуре, који је недавно отворен у Крагујевцу, биће постављена од 9. до 20.11.2009. у згради УН-а у Њујорку.           

Извор: Служба за односе са јавношћу Града Сарајева