Поводом обиљежавања 25. новембра – Дана државности БиХ данас је у Дому оружаних снага БиХ одржана Заједничка свечана сједница Градског вијећа Града Сарајева и општинских вијећа четири градске општине. Сједницу је отворила замјеница предсједавајућег Градског вијећа Града Сарајева Татјана Љујић-Мијатовић која је присутним и грађанима Сарајева честитала Дан државности БиХ.

– Сви они који упорно нападају нашу земљу заборављају да постоји нешто што не могу да униште, разоре, а то је босанскохерцеговачки дух њених народа. Томе у прилог говори чињеница да Босна и Херцеговина упркос нападима и разарањима и данас постоји – истакнула је замјеница предсједавајућег Љујић-Мијатовић и додала да "не смијемо да испустимо из вида да је на помолу нова генерација младих људи који желе модернију и демократичнију БиХ, зато нико нема право да отима будућност генерацијама које долазе."

У пригодном говору, обраћајући се вијећницима Градског вијећа, општинских вијећа четири градске општине, дипломатском кору и представницима свих нивоа власти у земљи, проф. др. Томислав Ишек са Филозофског факултета у Сарајеву казао је: "Један од изузетних дана у модерној историји народа БиХ је 25. новембар када га се присјећају и обиљежавају сви они који га препознају и доживљавају као историјски догађај из кога се црпи историјска истина и извлачи историјско искуство."

Проф. др. Ишек је истакнуо да "процес дугог трајања историје како Босне, тако и Херцеговине, од најстаријих времена до доласка Османлија (1463.г.) а обје заједно од 1878. до 1918.г., од 1918. до 1941.г., од 1941. до 1945.г., од 1945. до Даyтона 1995.г. потврђује да је линија континуитета те државности испрекидана, али је њена посебност хиљадугодишње неупитна. Историјска је заслуга Првог засједања ЗАВНОБиХ-а да је БиХ добила статус равноправне федералне јединице, посебно утолико што није заснована на принципу националитета, него равноправности грађана, што је еклатантно потврдила Декларација о њиховим правима усвојена на Другом засједању."

Извор: Одјељење за односе са јавношћу