Током јуна ове године, Сарајево ће бити домаћин разних културних, спортских и образовних манифестација, чији је главни циљ промовисање мира, солидарности и сарадње, речено је на данашњој прес конференцији Фондације „Сарајево срце Европе“, на којој су представљени пројекти поводом обиљежавања 100. годишњице од почетка Првог свјетског рата. На иницијативу Градског вијећа Сарајева, Француске амбасаде у БиХ и „Mision de Centenaire“ са сједиштем у Паризу, утемељена је Фондација „Сарајево срце Еуропе“, која је окупила представнике једног броја земаља чланица Европске уније (Француска, Аустрија, Италија, Велика Британија, Њемачка, Шпанија, Белгија), као и културне, научне и спортске организације у Босни и Херцеговини. 

„Солидарност, помирење, мир, то је порука Фондације \’Сарајево срце Европе\’. Разлике не треба да се супротстављају, него напротив, да обогаћују друштво. Стога, упућујем позив, првенствено младим генерацијама, на размјену, сарадњу и заједнички живот“, казао је амбасадор Француске у БиХ, Роланд Жил.
 
Истакавши значај ове фондације, градоначелник Сарајева, проф. др. Иво Комшић је рекао: „Ми се надамо, и то нам је жеља да кроз ове манифестације, уз сву исказану солидарност, пошаљемо и нове поруке из Сарајева, као и да покажемо како је наше становништво солидарно и кад је трагедија у питању али и ове активности поводом 100. годишњице од почетка Првог свјетског рата“.

Присутнима се обратио и Јосеф Зимет, генерални директор „Mission du centenaire de la Premiere Guerre mondiale“, казавши да овај пројекат има за циљ, да овим обиљежавањем стави Сарајево у фокус као прави центар културе.
Јасмина Пашалић, предсједница Фондације „Сарајево срце Европе“, присутне је упознала са  пројектима који ће се реализовати поводом обиљежавања стоте годишњице од почетка Првог свјетског рата. Посебно је истакнула концерт Бечке филхармоније 28. јуна, те бициклистичку трку која се организира у сарадњи с Тур де Франсеом.

Представници амбасада које учествују у програму обиљежавања 100. годишњице, присутне на данашњој прес конференцији су упознали и са другим садржајима: Share – Too Much History, More Future (млади умјетници и студенти умјетности до 28 година старости су позвани да аплицирају са видео радовима максималног трајања од 10 минута); конференција „Long Shots of Sarajevo”, која је  осмишљена од стране професора Вахидина Прељевића, са Филозофског факултета у Сарајеву и Kлеменса Рутнера, аустријског професора на Trinity Collegu, Универзитета у Дaблину, а у циљу да анализира повијесни атентат од 28. јуна 1914.; изложбе „Слике изгубљеног свијета, слике и приче о животу Балканских Сефарда\’\’, изложба „Њиховим очима“ (серија од 45 портрета ратних фотографа), Reflections – from the to Сарајево (Рефлексије – од Chemin des Damesa до Сарајева – изложба фотографа Герарда Рондеуса базирана на његовим путовањима по мјестима из Првог свјетског рата и из периода агресије на Босну и Херцеговину, 92.-95. 

У оквиру програма Фондације, грађани ће имати прилику послушати и погледати неколико концерата. Један од њих је Orchestra di Piazza Vittorio in Concert, који окупља осамнаест музичара из десет држава, користећи универзални језик музике да креирају јединствен звук који повлачи инспирацију из рока, регае и класичне музике; концерт: „Музика Балкана“ (концерт севдаха и традиционалне Балканске музике).

Такође, посебно је важно истаћи и премијеру филма „Мостови Сарајева“, филмски омнибус сачињен од 13 прича које су режирали: Аида Бегић, Leonardo Di Costanza, Jean-Luc Godard, Камен Калев, Isild Le Besco, Sergei Loznitsa, Vincenzo Marra, Урсула Мајер, Владимир Перишић, Cristi Puiu, Marc Recha, Angela Schanelec i Teresa Villaverde. Уврштен је у званични програм Кан Филм фестивала.