Министри привреде и просторног уређења и заштите околиша Кантона Сарајево Русмир Сендић и Абид Јусић, градоначелник Сарајева Алија Бехмен, те начелници и представници општина у Кантону Сарајево потписали су данас Споразум о суфинансирању унајмљивања склоништа/азила за животиње у Прачи.
Како је најављено на прес конференцији, организованој овим поводом, планирано је да се у наредна два мјесеца стекну основни услови којим ће склониште за око 500 паса луталица бити стављено у функцију. Општина Прача обезбиједиће локацију, неопходну документацију и новац за градњу објекта, док ће Кантон и општине издвојити новац за изнајмљивање и одржавање склоништа. За ову намјену у 2012. години потребно је издвојити 942.000,00 КМ, а све појединости ће бити прецизиране уговором који ће споразумне стране потписати почетком марта наредне године, када је и планирано стављање објекта у функцију.

Министар Сендић је казао да је ријеч о пројекту од есенцијалног значаја за Кантон Сарајево, а прије договора о његовој реализацији консултовани су релевантни субјекти из окружења. Замисао је да у оквиру азила дјелује и хигијенска служба, а сам пројекат збрињавања подразумијева и транспорт, чиповање паса, храњење, вакцинацију, у неким случајевима и еутаназију паса, па чак и њихово сахрањивање.

"Ово је комплексан и дугорочан пројекат у који морају да се укључе и експерти ветеринарске, правне и економске струке. Тренутно имамо ванредну ситуацију која захтијева и ванредне мјере у рјешавању овог горућег проблема. Процјене су да на подручју Кантона има од 5.000 до 20.000 паса луталица и један азил не може ријешити тај проблем. Ми покушавамо да овим пројектом збринемо најагресивније псе са мјеста на којима су грађани потенцијално најугроженији", истакнуо је министар Сендић и додао да ће се у догледно вријеме размотрити могућности проширивања капацитета за збрињавање паса луталица. Такође је додао да ће се упоредо са реализацијом овог пројекта наставити и активности на кастрацији и стерилизацији паса путем Кантоналне ветеринаске станице.

Према ријечима министра Јусића намјера је да се на овај начин постигне и већа комунална хигијена. Планирано је да у првој фази пројекта, а након што азил буде у функцији, на терену интервенишу и екипе хигијенског сервиса, које би дјеловале по дојавама грађана или општинских субјеката. За ту сврху, како је предвиђено, биће отворене и посебне телефонске линије.
Стране потписнице Споразума обавезале су се да ће у својим буџетима за 2012. годину планирати средства за плаћање закупа склоништа. Министарства привреде и просторног уређења и заштите околиша Кантона Сарајево издвојиће по 200.000,00 КМ, Град Сарајево 100.000,00, а остатак средстава ће обезбиједити општине.

Извор: Прес служба Кантона Сарајево