Град Сарајево ће 15. пут заредом организирати Јавни дочек Нове 2016. године на отвореном, заједно са својим партнерима: Кантоном Сарајево и четири градске општине: Стари Град, Центар, Ново Сарајево и Нови Град. Централни програм одржаће се на Тргу дјеце Сарајева, испред ББИ-а центра под слоганом „Идемо лудо, идемо јако у нову, 2016. годину!“.  Програм ће почети сутра, 31. децембра у 21.00 час и трајаће до 01.30 часова уз учешће бх. извођача: Амела Ћурића, Зостера, Велахавле и Радарске контроле.

Елвир Хаџиахметовић, секретар Градске управе Града Сарајево и предсједник Организационог одбора Јавног дочека Нове године казао је да је Град Сарајево одлучио одржати ову манифестацију без обзира на то што прије мјесец дана није имао новца на рачуну због познате финансијске ситуације у којој се нашао.

„Сазвали смо састанак, консултовали се са нашим партнерима и договорили да ипак идемо у организацију дочека. Када се заједнички ради дође се до добрих резултата. Четири градске општине и Кантон Сарајево учествују у финансирању и без њиховог учешћа не би било могуће организовати јавни дочек. У међувремену је и Град Сарајево системски ријешио своје финансирање. Дакле, ове године сви учествују у трошковима организације, што прије није било случај“, истакнуо је Хаџиахметовић.

Додао је да се водило рачуна о ономе шта наша јавност жели, а то је да буду ангажовани домаћи извођачи. „Трошак организације је близу 70.000 КМ. Сматрамо да то није трошак већ улагање. Сви показаоци Туристичке заједнице КС говоре о наглом порасту броја туриста пред Нову годину, од чега сви имају финансијску и сваку другу корист“, рекао је Хаџиахметовић и позвао све грађане да буду добри домаћини.

Недим Липа је у име техничког организатора и реализатора Јавног дочека казао да ће програм бити истог квалитета као прошлих година.
„Извођачи наступају за износе за које сигурно не би наступали на другим мјестима и просторима. Захваљујемо се нашим домаћим извођачима што су нам изашли усусрет. Исто је и са заштитарском агенцијом и фирмом која ради технички дио“, рекао је Липа.

Нагласио је да су медијски покровитељи овог догађаја Радио Стари Град и Антена Сарајево, портал кликс и ТВСА која ће вршити директан ТВ пријенос дочека. Новогодишњи програм ТВСА први пут ће моћи гледати и наша дијаспора широм свијета путем портала www.tvsa.ba кликом на линк Live Stream ТВСА.

Први наступ имаће бенд Радарска контрола, а након њих Зостер. У Нову годину грађани ће ући са Амелом Ћурићем, а у 2016. години забављаће их бенд Велахавле. Тачно у поноћ биће уприличен вишеминутни ватромет са зграде Фероелектра.

„Велика је част мени и бенду да наступамо испред ББИ-а. Ми смо млад бенд, тек смо на почетку и радимо кавер пјесама. Надам се да ћете уживати и да ћете се загријати за бендове који слиједе након нас“, рекао је Емир Авдић из групе Радарска контрола, а Самир Ходовић из групе Велахавле је додао да „свако ко дође испред ББИ-а центра, сигурно ће се забавити”.

За безбједност у најлуђој ноћи бринуће се припадници МУП-а КС. Начелник Одјељења за односе са јавношћу МУП-а КС Ирфан Нефић је истакнуо: „Сачинили смо план обезбјеђења и имамо људе и у резерви. Активности ће бити распоређене у цијелом кантону. Патроле ће кружити свуда. Предузели смо низ мјера и активности како бисмо остварили сарадњу са агенцијама, како би нам јавили све потребне информације, али до сада није било таквих да би нешто могло угрозити јавни дочек“.

Нефић је, такође, овом приликом замолио све грађане, а посебно родитеље да не дозволе дјеци коришћење пиротехничких средстава, како не би дошло до повреда, као што је то био случај претходних година.