Gradonačelnik primio Ivicu Osima

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen primio je danas u Gradskoj upravi bivšeg dogradonačelnika Sarajeva, nogometnu legendu i proslavljenog bosanskohercegovačkog nogometnog stručnjaka Ivicu Osima. Gradonačelnik je gospodina Osima upoznao sa aktuelnim projektima Grada Sarajeva, posebice u domenu sporta, za šta se zanimao ovaj nogometni stručnjak.

Održana 9. sjednica Gradskoga vijeća Grada Sarajeva

Gradsko vijeće Grada Sarajeva na danas održanoj 9. sjednici ovlastilo je gradonačelnika Sarajeva da u ime Grada Sarajeva podnese kaznenu prijavu protiv premijera Republike Srpske Milorada Dodika za učinjeno kazneno djelo izazivanja narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti. Gradski vijećnici, također, zahtijevaju od Ureda visokog predstavnika da sankcionira Milorada Dodika zbog izjave kojom se otvoreno poriču zločini i presude međunarodnih i domaćih pravnih instanci.

Grad Sarajevo sufinancira izgradnju šetnice Dolac Malta – Otoka

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo danas su ozvaničili početak radova na izgradnji šetnice Dolac Malta-Otoka. U prvoj fazi projekta, uz desnu obalu Miljacke, na dijelu od Otoke do parking-prostora objekta "Vila park", predviđena je izgradnja pješačke i biciklističke staze s rasvjetom, duljine oko 800 metara.

Pored šetnice, planirane su zelene površine s drvoredom i cvijetnim aranžmanima, kao i površine sa sadržajima za odmor i rekreaciju, a za najmlađe sadržaji tipa dječijih igrališta.

Obljetnica masakra u Buljakovom Potoku

Vijećnik u Gradskom vijeću Hasan Hodžić i pomoćnik gradonačelnika Ramiz Kadić danas su u ime Grada Sarajeva odali počast i položili cvijeće na spomen-obilježje u Buljakovom Potoku, u blizini OŠ "Umihana Ćuvidina".
Na tom mjestu, prije petnaest godina, od granate ispaljene sa agresorskih položaja ubijeno je devet naših sugrađana, dok je ih je 20 teže i lakše ranjeno. Povodom ovoga tužnog nadnevka danas su se na mjestu pogibije okupile obitelji žrtava, prijatelji, te predstavnici Grada, Kantona i Općine Novi Grad.

Sarajevo – jedna od najuspješnijih turističkih destinacija u BiH za 2009. godinu

Zamjenica predsjedatelja Gradskoga vijeća Tatjana Ljujić-Mijatović u ime Grada Sarajeva večeras je primila Zlatnu turističku ružu za 2009. godinu, koju je uručio Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko. Povodom obilježavanja Svjetskog dana turizma, u Banjoj Luci su večeras dodijeljene „Zlatne turističke ruže za 2009. godinu“. Za najuspješnije turističke destinacije u BiH za 2009. godinu proglašeni su Sarajevo, Banja Luka i Distrikt Brčko BiH, a najbolji u kategoriji – Priznanje jedinici lokalne uprave – su općina Centar Sarajevo, te općine Pale i Trebinje i sarajevska općina Ilidža.

Gradonačelnik Behmen pozdravio sudionike Međunarodnih poetskih susreta

Gradonačelnik Alija Behmen je u ime Grada Sarajeva večeras u Kamernom teatru pozdravio i poželio dobrodošlicu sudionicima Međunarodnih poetskih susreta "Sarajevo 2009" koji su posvećeni velikom bosanskohercegovačkom pjesniku Izetu Kiki Sarajliću.

– Veliki poeta, dobitnik Šestoaprilske nagrade, uistinu zaslužuje svoje večeri koje odišu i mirišu njegovim stihovima. Neka svjedoče da, usprkos neumitnosti fizičkog gubitka, svi mi i dalje osjećamo nazočnost ovoga iznimnog misionara dobra, ljubavi i mira – istaknuo je gradonačelnik Behmen.

Gradonačelnik Behmen pokrovitelj Prvog međunarodnog vaterpolo turnira europskih šampiona

Pod pokroviteljstvom gradonačelnika Sarajeva Alije Behmena večeras je na olimpijskom bazenu Otoka otvoren Prvi međunarodni vaterpolo turnir europskih šampiona Sarajevo Champions Challenge 2009. "Vjerujem da će ovaj turnir pokazati da možemo biti dobar organizator turnira u sportovima koje dosad nismo imali priliku gledati češće, barem ne u ovako snažnom izdanju, i da ćemo tako pokazati da Sarajevo nije samo majstor u organizaciji zimskih sportova", kazao je Behmen.

Gradonačelnik je čestitao svima na izgradnji bazena na Otoci i na entuzijazmu da se Sarajevo pokrene i u ovim tzv. "malim sportovima".

– Uvjeren sam da će i mlade Sarajlije jednog dana ostvarivati vrijedne rezultate u vodenim sportovima – kazao je Behmen u svom prigodnom obraćanju.

Grad Sarajevo pokrovitelj Međunarodnog turnira u ritmičkoj gimnastici

– Iznimno nam je drago što se ritmička gimanstika vratila u Sarajevo – istaknuo je gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen na otvaranju Međunarodnog turnira u ritmičkoj gimnastici "Grand Cup Sarajevo 89" u petak u dvorani "Zetra". Na dvodnevnom turniru, koji se održava pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva, a u organizaciji Kluba ritmičke gimnastike Bosna ZOI 84., nastupa više od 100 mladih talentiranih gimnastičarki.

U nedjelju Sarajevo Olimpija polumaraton 2009. i obilježavanje Svjetskog dana srca u partnerstvu s Gradom Sarajevom

U nedjelju, 27.09.2009. održat će se Sarajevo Olimpija polumaraton 2009., te će se obilježiti  Svjetski dan srca u partnerstvu s Gradom Sarajevom. Tim povodom danas je u Gradskoj upravi održana press konferencija na kojoj su o ova dva značajna događaja govorili:   Erol Mujanović, predsjednik Udruge “Marathon” Sarajevo, Sejdefa Bašić – Ćatić, izvršni koordinator Udruge „Partnerstvo za javno zdravlje“, i Svjetlana Fabijanč – Grbić, koordinator projekta „Sarajevo – zdravi grad“.