Izaslanstvo pobratimskog Grada Friedrichshafena posjetilo Dječiji dom «Bjelave», Dom zdravlja «Omer Maslić» i Gospodarsku komoru Kantona Sarajevo

Dogradonačelnik Friedrichshafena Stefan Köhler i članovi Udruge «Pro Sarajevo» iz ovog pobratimsakog grada danas su posjetili Dječiji dom «Bjelave». Nakon obilaska djece i zajedničkih prostorija, dogradonačelnik Friedrichshafena je uručio novčanu donaciju u iznosu od 5.000 eura ravnatelju Dječijeg doma Amiru Zeliću. “Posebno mi je zadovoljstvo uručiti nagradu jednoj ovakvoj instituciji koja pruža utočište i zaštitu ovoj djeci” istaknuo je Köhler. Jedan dio donacije je prikupljen od građana Friedrichshafena, a ostatak je izdvojio sam Grad.

Počela s radom 22. generalna skupština Međunarodne asocijacije gradova nositelja poruke mira IAPMC

Počela je s radom 22. generalna skupština Međunarodne asocijacije gradova nositelja poruke mira IAPMC, čiji je domaćin Grad Sarajevo. Na Skupštini će gradonačelnici i predstavnici 24 svjetska grada razgovarati o kulturnoj, vjerskoj i etničkoj koegzistenciji u multietničkim sredinama, potom o postkonfliktnoj izgradnji mira i uspostavi povjerenja, ključnim čimbenicima ekonomskog progresa gradova kao osnova za učvršćivanje mira te o institucionalnim okvirima za razvitak multietničnosti i njegovanju vjerskih i tradicijskih vrijednosti etničkih grupacija u multietničkim sredinama.

Obraćanje sudionika 22. generalne skupštine Međunarodne asocijacije gradova nositelja mira

U radnom dijelu 22. generalne skupštine Međunarodne asocijacije gradova nositelja mira sudionici su izlagali o kulturnoj, vjerskoj i etničkoj koegzistenciji u multietničkim sredinama, potom o postkonfliktnoj izgradnji mira i uspostavi povjerenja, ključnim čimbenicima ekonomskog progresa gradova kao temelja za učvršćivanje mira te o institucionalnim okvirima za razvitak multietničnosti i njegovanju vjerskih i tradicijskih vrijednosti etničkih grupacija u multietničkim sredinama.

U okviru 22. generalne skupštine IAMPC-a otvoren Međunarodni salon antiratne karikature

U okviru 22.generalne skupštine gradova nositelja poruke mira (IAPMC), danas je u hotelu "Holiday Inn" otvoren 14. međunarodni salon antiratne karikature u organizaciji Grada Kragujevca, člana IAPMC-a. O značaju ove izložbe u hotelu "Holiday Inn" govorili su: Alfred Marder, predsjednik IAMPC-a, Miodrag Stojilović, ravnatelj Salona antiratne karikature, Veroljub Stevanović, gradonačelnik Kragujevca i zamjenica predsjedatelja Gradskoga vijeća Grada Sarajeva Tatjana Ljujić – Mijatović.

Novi pravci suradnje Sarajeva i Barcelone

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen primio je danas Manela Vilu, ravnatelja Sektora za međunarodnu kooperaciju i solidarnost Grada Barcelone, koji sudjeluje na 22. generalnoj skupštini Međunarodne asocijacije gradova nositelja poruke mira. Prijemu su nazočili Nedžad Koldžo, načelnik Općine Novo Sarajevo i Senad Musić, pomoćnik načelnika Općine Stari Grad. Gradonačelnik Behmen još jednom je zahvalio pobratimskom Gradu Barceloni za sve što je činio za Sarajevo i njegove stanovnike za vrijeme opsade. „Mi nikada nećemo zaboraviti humanitarnu pomoć, doniranje satelitskog telefona 1994. godine Sarajevu, te pomoć u rekonstrukciji stambenog naselja \’Mojmilo\’, dijela Aerodromskog naselja, olimpijske dvorane \’Zetra\’, Kamernog teatra, vrtića, osnovnih škola i domova zdravlja“, rekao je gradonačelnik Behmen.

Gradonačelnik Behmen primio izaslanstvo pobratimskog Grada Friedrichshafena

Gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Alija Behmen upriličio je danas prijem za višečlano izaslanstvo pobratimskog Grada Friedrichashafena na čelu sa Stefanom Kohlerom, prvim zamjenikom gradonačelnika Friedrichshafena. Izalsanstvo ovoga pobratimskog Grada stiglo je u Sarajevo kako bi nazočilo 22. generalnoj skupštini Međunarodne asocijacije gradova nositelja poruke mira (IAMPC) i kako bi Friedrichshafen na prijedlog Grada Sarajeva bio primljen u puno članstvo Međunarodne asocijacije gradova nositelja poruke mira (IAMPC).

Grad Sarajevo domaćin 22. generalne skupštine Međunarodne asocijacije gradova nositelja poruke mira

Danas je u Gradskoj upravi održana press konferencija povodom održavanja 22. generalne skupštine Međunarodne asocijacije gradova nositelja poruke mira – IAMPC, čiji je domaćin Grad Sarajevo. Zamjenica predsjednika OO 22. generalne skupštine IAMPC-a Tatjana Ljujić-Mijatović  predstavila je teme Skupštine, a to su: 1. Kulturna, vjerska i etnička koegzistencija u multietničkim sredinama, 2. Postkonfliktna izgradnja mira i uspostava povjerenja, 3. Ključni čimbenici ekonomskog progresa gradova kao osnova za učvršćivanje mira, 4. Institucionalni okviri za razvitak multietničnosti i njegovanje vjerskih i tradicijskih vrijednosti etničkih grupacija u multietničkim sredinama.