Градоначелници Сарајева и Источног Сарајева потписали протокол о покровитељству фестивала „ЈАХОРИНАФЕСТ 2009.“

Градоначелник Сарајева Алија Бехмен и градоначелник Источног Сарајева Винко Радовановић потписали су данас на Палама Протокол о покровитељству 3. интернационалног фестивала еколошког и туристичког филма и промотивних спотова „ЈАХОРИНАФЕСТ 2009.“, који  ће се одржати на Јахорини, у периоду од 29. новембра до 02. децембра 2009. године.

Учесници 22. генералне скупштине ИАПМЦ усвојили Сарајевску декларацију и Заједничку изјаву о сарајевској Вијећници

На данас одржаној прес конференцији поводом завршетка 22. генералне скупштине Асоцијације градова носилаца поруке мира – ИАПМЦ у нашем граду, презентоване су Сарајевска декларација и Заједничка изјава градова о сарајевској Вијећници, које су усвојили учесници овог значајног међународног скупа.

Делегација побратимског Града Фридрихсхафена посјетила Дјечији дом «Бјелаве», Дом здравља «Омер Маслић» и Привредну комору Кантона Сарајево

Доградоначелник Фридрихсхафена Стефан Келер и чланови Удружења «Про Сарајево» из овог побратимсаког града данас су посјетили Дјечији дом «Бјелаве». Након обиласка дјеце и заједничких просторија, доградоначелник Фридрихсхафена је уручио новчану донацију у износу од 5.000 евра директору Дјечијег дома Амиру Зелићу. “Посебно ми је задовољство да уручим награду једној оваквој институцији која пружа уточиште и заштиту овој дјеци” истакнуо је Келер. Један дио донације је прикупљен од грађана Фридрихсхафена, а остатак је издвојио сам Град.

Посјета делегације побратимског Града Фридрихсхафена Дјечијем дому Бјелаве и Дому здравља «Омер Маслић»

У четвртак, 29.10.2009. године, делегација побратимског Града Фридрихсхафена на челу са Стефаном Келером, првим замјеником градоначелника Фридрихсхафена, у 10.30 часова посјетиће Дјечији дом "Бјелаве", а у 11.30 часова Дом здравља "Омер Маслић" и том приликом уручити новчане донације.

Наставак засједања 22. генералне скупштине Међународне асоцијације градова носилаца поруке мира ИАПМЦ

Двадесет и друга генерална скупштина Међународне асоцијације градова носилаца поруке мира ИАПМЦ у четвртак, 29.10.2009. године, са почетком у 9.30 часова, наставља са радом обрађујући четврту посљедњу тему: Институционални оквири за развој мултиетничности и његовање вјерских и традиционалних вриједности етничких групација у мултиетничким срединама. У 13.00 часова одржаће се прес конференција на којој ће бити представљени Сарајевска декларација и Заједничка изјава градова о сарајевској Вијећници.

Обраћање учесника 22. генералне скупштине Међународне асоцијације градова носилаца мира

У радном дијелу 22. генералне скупштине Међународне асоцијације градова носилаца мира учесници су излагали о културној, вјерској и етничкој коегзистенцији у мултиетничким срединама, потом о постконфликтној изградњи мира и успостављању повјерења, кључним факторима економског прогреса градова као основа за учвршћивање мира, те о институционалним оквирима за развој мултиетничности и његовању вјерских и традиционалних вриједности етничких групација у мултиетничким срединама.

У оквиру 22. генералне скупштине ИАМПЦ-а отворен Међународни салон антиратне карикатуре

У оквиру 22. генералне скупштине градова носилаца поруке мира (ИАПМЦ), данас је у хотелу "Холидеј Ин" отворен 14. међународни салон антиратне карикатуре у организацији Града Крагујевца, члана ИАПМЦ-а. О значају ове изложбе у хотелу "Холидеј Ин" говорили су: Алфред Мардер, предсједник ИАМПЦ-а, Миодраг Стојиловић, директор Салона антиратне карикатуре, Верољуб Стевановић, градоначелник Крагујевца и замјеница предсједавајућег Градског вијећа Града Сарајева Татјана Љујић – Мијатовић.

Почела са радом 22. генерална скупштина Међународне асоцијације градова носилаца поруке мира ИАПМЦ

Почела је са радом 22. генерална скупштина Међународне асоцијације градова носилаца поруке мира ИАПМЦ, чији је домаћин Град Сарајево. На Скупштини ће градоначелници и представници 24 свјетска града разговарати о културној, вјерској и етничкој коегзистенцији у мултиетничким срединама, потом о постконфликтној изградњи мира и успостављању повјерења, кључним факторима економског прогреса градова као основа за учвршћивање мира те о институционалним оквирима за развој мултиетничности и његовању вјерских и традиционалних вриједности етничких групација у мултиетничким срединама.

Сутра почиње са радом 22. генерална скупштина Међународне асоцијације градова носилаца поруке мира ИАПМЦ

У сриједу, 28.10.2009. у 10 часова, започеће са радом 22. генерална скупштина Међународне асоцијације градова носилаца поруке мира ИАПМЦ и трајаће до 31. октобра. На конференцији поред Сарајева, града домаћина, учествоваће градоначелници и представници 23 свјетска града: стална члана и будућих чланова ИАПМЦ-а (Барселона, Крагујевац, Лома, Њухавен, Кyрениа, Плонск, Морпоу, Виелун, Женева, Крушевац, Брајтон, Словењ Градец, Фридрихсхафен, Ванкувер, Сијон, Пају, Мексико Сити, Куманово, Абиџан, Волгоград, Загреб, District de Yamoussoukro и Котор).

Пријем и презентација нових градова чланица ИАПМЦ-а

У сриједу, 28.10.2009. у 17.30 часова, у склопу 22. генералне скупштине Међународне асоцијације градова носилаца поруке мира ИАПМЦ, одржаће се пријем и презентација нових градова чланица ове асоцијације: Барселона, Фридрихсхафен и Загреб (на иницијативу Града Сарајева), те Мексико Сити, Куманово, Провинција Yamoussoukro (Обала Слоноваче) и два грчка града: Ипати и Неа Орестиада.