Potpisan Ugovor o uspostavi SOS Kriznog centra kao modela za borbu protiv zlouporabe djece

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i generalni tajnik Udruge "SOS Krizni centar" Ranka Kezić danas su potpisali Ugovor o uspostavi SOS Kriznog centra čija je zadaća stručno i sustavno pomagati u rješavanju statusa maloljetne djece koja se zloupotrebljavaju po osnovi rada, prosjačenja i skitnje, seksualnog zlostavljanja ili preprodaje. Gradonačelnik Behmen ovom je prilikom najavio kako će Grad Sarajevo u 2010. godini nastaviti i s provođenjem Projekta primarne prevencije u oblasti maloljetničke delinkvencije s djecom s izraženim poremećajnim ponašanjem i izrečenim mjerama posebnog nadzora.

Izaslanstvo Grada Sarajeva položilo cvijeće na grob Ante Sučića

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen sa suradnicima danas je na groblju Bare u povodu 24 godine od smrti Ante Sučića položio cvijeće i odao počast ovom bivšem gradonačelniku Sarajeva. Na groblju Bare okupili su se i suradnici i prijatelji Ante Sučića, koji je bio gradonačelnik Sarajeva od 1975. do 1981. godine. Tijekom svoga bogatog i plodonosnog društvenog i političkog angažmana, Anto Sučić značajno je doprinio da Sarajevo dobije organizaciju XIV zimskih olimpijskih igara 1984.g., obavljajući tada dužnost predsjednika Izvršnoga odbora OK ZOI 84.

Grad jedini pokrenuo funkcionalan program prevencije maloljetničke delinkvencije

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen s predstavnicima četiri gradske općine primio je danas Himzu Selimovića, komesara MUP-a Kantona Sarajevo, i Predraga Kurteša, načelnika Sektora kriminalističke policije MUP-a KS, koje je upoznao s mjerama što su ih Grad i gradske općine do sada poduzeli, te o aktivnostima koje predstoje u narednom razdoblju, a sve radi prevencije maloljetničke delinkvencije. – Najvažniji razlog za današnji sastanak bio je da, kako se približava godišnjica tragične smrti Denisa Mrnjavca, probamo još jednom preispitati mjere što su ih na borbi protiv maloljetničke delinkvencije poduzeli Grad i četiri gradske općine.

Dogradonačelnik Živanović na ceremoniji 65. obljetnice oslobođenja koncentracijskog logora Aušvica

Na poziv gradonačelnika Aušvica Janusza Marszaleka, zamjenik gradonačelnika Grada Sarajeva Miroslav Živanović nazoči ceremoniji povodom obilježavanja 65. obljetnice oslobođenja koncentracijskog logora Aušvic-Birkenau i Dana sjećanja na Holokaust. Tijekom boravka u Aušvicu, dogradonačelnik Miroslav Živanović u ime Grada Sarajeva sudjeluje i u radu Izvršnoga odbora Međunarodne asocijacije gradova nositelja poruke mira (IAPMC).

Prezentirani rezultati Prve faze Programa unapređenja zdravlja djece u dobi od 11 do 13 godina s utvrđenim deformacijama kralješnice i projekta \”Aktivno i zdravo starenje\”

Povodom okončanja Prve faze projekta Gradske uprave "Program unapređenja zdravlja djece u dobi od 11 do 13 godina s utvrđenim deformacijama kralješnice", te početka projekta "Aktivno i zdravo starenje", danas je održana press konferencija u zgradi Olimpijskog bazena Otoka. Igor Kamočaji, zamjenik gradonačelnika Sarajeva, istaknuo je kako je jedan od prioriteta Grada Sarajeva u protekloj godini bilo zdravlje mladih s naglaskom na fizičku aktivnost i odgovarajuću ishranu, kvalitetu života stanovnika Sarajeva starijih od 65 godina, te unapređenje zdravlja majki s novorođenom djecom i žena uopće.

Sjećanje na djecu ubijenu na sankanju u naselju Alipašino Polje

Zamjenik predsjedatelja Gradskoga vijeća Grada Sarajeva Salko Nikšić i zamjenik gradonačelnika Miroslav Živanović u ime Grada Sarajeva danas su odali počast i položili cvijeće na spomen-ploču u ulici Bosanska kod broja 4 (naselje Alipašino Polje "C" faza). Na tom je mjestu prije šesnaest godina od agresorske granate ubijeno šestero djece dok su se sankala: Indira Brković (1982.), Jasmina Brković (1989.), Mirza Dedović (1986.), Danijel Jurenić (1981.), Nermin Rizvanović (1981.) i Admir Subašić (1986.).

Verificiran spisak imena 514 djece ubijene u opkoljenom Sarajevu 92-95.g.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, ravnatelj Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Smail Čekić, predsjednik Udruge roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 92-95. Fikret Grabovica  i tajnik Ministarstva za pitanja branitelja Belma Adilović svojim potpisima danas su verificirali spisak imena 514 djece ubijene u opkoljenom Sarajevu 1992.-1995. godine. Svrha ove verifikacije je ispisivanje imena 514 djece na postament Spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godine, što će uraditi sarajevska tvrtka "Neimari", nakon što s Gradom Sarajevo uskoro potpiše ugovor. Vrijednost radova je 102.475,92 KM.

Nedostatan interes bh. studenata za mogućnosti studiranja u SAD-u

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Živanović danas je primio predstavnice međunarodne organizacije American Councils for International Education. Na sastanku su predstavljeni programi edukacije bh. učenika i studenata u SAD-u koje financira američka vlada. Luljeta Koshi, ravnateljica sarajevskog ureda American Councils for International Education, istaknula je problem nezainteresiranosti mladih ljudi za ovakve programe, te napomenula kako će doći do ukidanja stipendija ukoliko se odaziv nastavi smanjivati.

Pritužba protiv Odluke Okružnoga tužiteljstva u Bijeljini o neprovođenju istrage protiv Milorada Dodika

Grad Sarajevo je prije dva dana Uredu okružnoga tužitelja u Bijeljini podnio pritužbu protiv Odluke tužitelja da odbaci provođenje istrage protiv Milorada Dodika, premijera Republike Srpske. Podsjećanja radi, gradonačelnik Alija Behmen je u ime Grada Sarajeva podnio prijavu o kaznenom djelu protiv Milorada Dodika, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo izazivanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti, kao i kaznena djela nasilničkog ponašanja i povrede ljudskog dostojanstva zlouporabom službenog položaja ili ovlasti.