Потписан Уговор о успостављању СОС Кризног центра као модела за борбу против злоупотребе дјеце

Градоначелник Сарајева Aлија Бехмен и генерални секретар Удружења "СОС Кризни центар" Ранка Кезић данас су потписали Уговор о успостављању СОС Кризног центра чији је задатак да стручно и системски помаже у рјешавању статуса малољетне дјеце која се злоупотребљавају по основу рада, просјачења и скитње, сексуалног злостављања или препродаје. Градоначелник Бехмен је овом приликом најавио да ће Град Сарајево у 2010. години наставити и са провођењем Пројекта примарне превенције у области малољетничке делинквенције са дјецом са израженим поремећајним понашањем и изреченим мјерама посебног надзора.

Делегација Града Сарајева положила цвијеће на гроб Aнте Сучића

Градоначелник Сарајева Aлија Бехмен са сарадницима данас је на гробљу Баре у поводу 24 године од смрти Aнте Сучића положио цвијеће и одао почаст овом бившем градоначелнику Сарајева. На гробљу Баре окупили су се и сарадници и пријатељи Aнте Сучића, који је био градоначелник Сарајева од 1975. до 1981. године. Током свог богатог и плодоносног друштвеног и политичког ангажмана, Aнто Сучић значајно је допринио да Сарајево добије организацију XИВ зимских олимпијских игара 1984.г., обављајући тада функцију предсједника Извршног одбора ОК ЗОИ 84.

Град једини покренуо функционалан програм превенције малољетничке делинквенције

Градоначелник Сарајева Алија Бехмен са представницима четири градске општине примио је данас Химзу Селимовића, комесара МУП-а Кантона Сарајево, и Предрага Куртеша, начелника Сектора криминалистичке полиције МУП-а КС, које је упознао са мјерама које су Град и градске општине до сада предузели, те о активностима које предстоје у наредном периоду, а све у циљу превенције малољетничке делинквенције. – Најважнији разлог за данашњи састанак био је да, како се приближава годишњица трагичне смрти Дениса Мрњавца, пробамо још једном да преиспитамо мјере које су на борби против малољетничке делинквенције предузели Град и четири градске општине. Ово је истовремено и наш покушај да вишим нивоима власти, онима који имају истинске надлежности и овлашћења и ресуре, скренемо пажњу на горућу важност тог питања.

Доградоначелник Живановић на церемонији 65. годишњице ослобођења концентрационог логора Аушвица

На позив градоначелника Аушвица Јануша Марсзалека, замјеник градоначелника Града Сарајева Мирослав Живановић присуствује церемонији поводом обиљежавања 65. годишњице ослобођења концентрационог логора Аушвиц-Биркенау и Дана сјећања на Холокауст. Током боравка у Аушвицу, доградоначелник Мирослав Живановић у име Града Сарајева учествује и у раду Извршног одбора Међународне асоцијације градова носилаца поруке мира (ИАПМЦ). Делегација ИАПМЦ-а данас је положила вијенце на споменик подигнут жртвама погинулим у кампу 4. у периоду 1941.-1945.г., на споменик војницима Црвене армије који су погинули приликом ослобађања Аушвица и на споменик посљедњим погинулим логорашима.

Презентовани резултати Прве фазе Програма унапређења здравља дјеце у доби од 11 до 13 година са утврђеним деформацијама кичме и пројекта \\\”Aктивно и здраво старење\\\”

Поводом завршетка Прве фазе пројекта Градске управе "Програм унапређења здравља дјеце у доби од 11 до 13 година са утврђеним деформацијама кичме", те почетка пројекта "Aктивно и здраво старење", данас је одржана прес конференција у згради Олимпијског базена Отока. Игор Камочаји, замјеник градоначелника Сарајева, истакнуо је да је један од приоритета Града Сарајева у протеклој години било здравље младих са нагласком на физичку активност и одговарајућу исхрану, квалитет живота становника Сарајева старијих од 65 година, те унапређење здравља мајки са новорођеном дјецом и жена уопште.

Сјећање на дјецу убијену на санкању у насељу Aлипашино Поље

Замјеник предсједавајућег Градског вијећа Града Сарајева Салко Никшић и замјеник градоначелника Мирослав Живановић у име Града Сарајева данас су одали почаст и положили цвијеће на спомен-плочу у улици Босанска код броја 4 (насеље Aлипашино Поље "Ц" фаза). На том мјесту је прије шеснаест година од агресорске гранате убијено шесторо дјеце док су се санкала: Индира Брковић (1982.), Јасмина Брковић (1989.), Мирза Дедовић (1986.), Данијел Јуренић (1981.), Нермин Ризвановић (1981.) и Aдмир Субашић (1986.).

Верификован списак имена 514 дјеце убијене у опкољеном Сарајеву 92-95.г.

Градоначелник Сарајева Aлија Бехмен, директор Института за истраживање злочина против човјечности и међународног права Смаил Чекић, предсједник Удружења родитеља убијене дјеце опкољеног Сарајева 92-95. Фикрет Грабовица  и секретар Министарства за борачка питања Белма Aдиловић својим потписима данас су верификовали списак имена 514 дјеце убијене у опкољеном Сарајеву 1992.-1995. године.

Недовољан интерес бх. студената за могућности студирања у СAД-у

Замјеник градоначелника Мирослав Живановић данас је примио представнице међународне организације American Councils for International Education. На састанку су представљени програми едукације бх. ученика и студената у СAД-у које финансира америчка влада. Луљета Коши, директорица сарајевске канцеларије American Councils for International Education, истакнула је проблем незаинтересованости младих људи за овакве програме, те напоменула да ће доћи до укидања стипендија уколико се одазив настави смањивати.

Градоначелник Бехмен оштро осудио барбарски чин каменовања Цркве светог преображења Ново Сарајево

"Оштро осуђујем барбарски чин каменовања Цркве св. преображења Господњег у Новом Сарајеву, учињен у вријеме божићних празника. Ти вандали хоће да преобликују друштвену стварност и да је усмјере у погрешном правцу ", истакнуо је градоначелник Сарајева Алија Бехмен који је данас са својим замјеником Мирославом Живановићем, секретаром Градске управе Милорадом Којовићем и потпредсједником Скупштине Кантона Сарајево Светозаром Пударићем посјетио ову православну цркву у насељу Пофалићи.

Доградоначелник Живановић у име Града честитао Дан Дјечијег дома \”Бјелаве\”

Замјеник градоначелника Мирослав Живановић присуствовао је свечаности у Дјечијем дому "Бјелаве" у поводу обиљежавања Дана ове социјално-васпитне установе. Живановић је овом приликом почастио бомбонама штићенике Дома, обишао просторије у којима дјеца бораве, те у име Града Сарајева честитао рођендан штићеницима, запосленицима и менаџменту Дома.