Захтјев Градског вијећа Града Сарајева да се Батко изручи БиХ

Градско вијеће Града Сарајева је на јучерашњој сједници на приједлог замјеника градоначелника Игора Камочајија упутило захтјев надлежним органима БиХ да предузму све да се Веселин Влаховић Батко, оптужен за ратне злочине током 1992. и 1993. на Грбавици у Сарајеву, изручи нашој земљи, да би му се судило у Босни и Херцеговини. Aко надлежни органи то не ураде, Град Сарајево ће издвојити финансијска средства, ако то буде потребно, да би се помогло финансирање ангажмана правног тима у Шпанији који ће дјеловати на изручењу Веселина Влаховића Батка Босни и Херцеговини.

16. сједница Градског вијећа Града Сарајева

На основу члана 35. став (1) б), те члана 70. Пословника Градског вијећа Града Сарајева (\”Службене новине Кантона Сарајево\”, број 28/09), за 16. сједницу Градског вијећа Града Сарајева за коју је позив већ достављен и која ће се одржати у уторак 30.03.2010. године у 10.00 часова, у објекту Града Сарајева – Овална сала Градског вијећа, улица Хамдије Крешевљаковића бр. 3/1 предлажем, умјесто већ достављеног уз позив за сједницу, сљедећи ДНЕВНИ РЕД.

Сусрет Бехмен – Лерх: Град Сарајево предузео низ активности у повећању енергетске ефикасности

Градоначелник Сарајева примио је данас представника Савезног министарства за економску сарадњу и развој СР Њемачке Ролфа Лерха са којим је разговарао о пројекту „Изградња капацитета енергетског менаџмента у градовима – Сарајево, Загреб, Подгорица, Скопље и Фрајбург“ чији је главни финансијер ово министарство. „Потписивањем \’Повеље градоначелника\’ и имплементацијом ЦЦИ пројекта Градска управа Града Сарајева је направила радикалан помак у односу на досадашњу политику у вези са енергетским питањима. Први пут ове године у буџету су издвојена  средства за пројекте и активности које су у вези са повећањем енергетске ефикасности. У оквиру Градске управе биће формирано одјељење које ће се бавити искључиво овим питањима.

„Путујући точак“ на свом путу Есен-Пећ-Истанбул у мају ће обићи и Сарајево

Замјеник градоначелника Сарајева Игор Камочаји примио је данас Рудија Лофелсенда, који је у Kаритасу бискупије њемачког града Есена задужен за односе са иностранством. „Инсталација под називом \’путујући точак\’, коју су израдили умјетници из Есена, током маја ове године обићи ће Есен, Пећ и Истанбул, три града која су проглашена европским главним градовима културе 2010. године. „Путујући точак“ ће се 9. и 10. маја зауставити у бх. пријестолници. Изабрали смо Сарајево зато што је он за нас европски град са изузетном историјом, живи примјер како различите религије могу заједно да живе, а и s обзиром на чињеницу да се Сарајево намјерава такође да кандидује за европски главни град културе – истакнуо је Лофеллсенд, који је за вријеме рата изузетно помагао БиХ, а поготово Сарајеву и Тузли.  

Замјеник градоначелника Камочаји отворио VII \”Прољећне дане васпитања и етичких вриједности\”

Замјеник градоначелника Сарајева Игор Камочаји отворио је данас 7.  манифестацију "Прољећни дани васпитања и етичких вриједности", која се одржава у организацији НВО "Дјеца стубови свијета". – Град Сарајево је од самог почетка финансијски подржао ову манифестацију и даље ће наставити да на листу својих приоритета ставља потребе и интересе дјеце и омладине – истакнуо је замјеник градоначелника Камочаји, те у име Града Сарајева и градоначелника Aлије Бехмена честитао и захвалио НВО „Дјеца стубови свијета“ на иницирању и организацији ових сусрета.

Потписан Споразум о наставку пројекта „Посао за све у 2010. години“.

Градоначелник Сарајева Aлија Бехмен потписао је данас са директорима КЈКП „Рад“ Селимом Бабићем, КЈКП „Парк“ Решадом Пашићем и ЈУ „Служба за запошљавање Кантона Сарајево“ Вахидом Мухаремовићем Споразум о реализацији пројекта „Посао за све у 2010. години“. Пројекат „Посао за све у 2010. години“ подразумијева запошљавање незапослених лица са подручја града Сарајева у КЈКП „Рад“ и „Парк“ на период до шест мјесеци, у којем ће запослени радници остваривати сва права из радног односа.

Град Сарајево плаћа адвоката за изручење Батка бх. властима

Како смо информисани од амбасадорице БиХ у Мадриду Жељане Зовко, сљедећи корак у поступку изручења Веселина Влаховића – Батка правосудним органима државе БиХ је ангажовање шпањолског адвоката који ће у име и за државу БиХ заступати интересе и поступати пред шпањолским правосудним органима у овом случају. Поред захтјева који је прошле седмице Министарству правде БиХ упутио градоначелник Сарајева Aлија Бехмен за што хитнијим поступањем у овом случају, замјеник градоначелника Сарајева Игор Камочаји ће на идућој сједници Градског вијећа покренути иницијативу да Град Сарајево, те четири градске општине, финансирају правни тим, односно адвоката који ће заступати интересе БиХ у поступку изручења Влаховића.

У понедјељак потписивање Споразума о наставку пројекта „Посао за све у 2010. години“.

У понедјељак, 22.03.2010. у 12 часова, градоначелник Сарајева Алија Бехмен потписаће са директорима КЈКП „Рад“ Селимом Бабићем, КЈКП „Парк“ Решадом Пашићем и ЈУ „Служба за запошљавање Кантона Сарајево“ Вахидом Мухаремовићем Споразум о реализацији пројекта „Посао за све у 2010. години“. Пројекат „Посао за све у 2010. години“ подразумијева запошљавање незапослених лица са подручја града Сарајева у КЈКП „Рад“ и „Парк“ на период до шест мјесеци, у којем ће запослени радници остваривати сва права из радног односа.

Градоначелник Бехмен затражио од државних органа да се одлучније ангажују у поступку изручења Веселина Влаховића правосудним органима БиХ

Градоначелник Сарајева Aлија Бехмен упутио је писмо министру безбједности БиХ Садику Aхметовићу и министру правде БиХ Бариши Чолаку, у којем је затражио да се, у име грађана Сарајева, државни органи одлучније ангажују у поступку изручења Веселина Влаховића правосудним органима Босне и Херцеговине. 

Жртве које су током рата поднијели грађани Сарајева заслужују снажнији ангажман у овом случају и била би истинска срамота да и поред тежине оптужби Влаховић буде изручен некој другој земљи у региону.

Замјеник градоначелника Живановић отвориће VII \”Прољећне дане васпитања и етичких вриједности\”

У понедјељак 22.03.2010. године у 11.00 часова, замјеник градоначелника Сарајева Мирослав Живановић отвориће 7. манифестацију "Прољећни дани васпитања и етичких вриједности", која се одржава у организацији НВО "Дјеца стубови свијета". Теме трибина које ће се одржати у склопу овогодишње манифестације су: “Дијалог, хармонизација односа у породици и друштву”, “Алкохолизам, планетрани проблем, насиље у породици”, “Ми млади БиХ, наш корак у ЕУ” и “Култура живљења, подизање еколошке свијести младих”.