Почео четврти фестивал „Дани Сарајева у Београду“

Изложбом „ОбјективНо1“, групе сарајевских фотографа у галерији „Артгет“ започео је четврти фестивал „Дани Сарајева у Београду“, који се одржава од 19. до 23. маја. Организатори –  Иницијатива младих за људска права и Агенција за сарадњу са невладиним организацијама и европску хармонизацију Београда најавили су богат програм састављен од позоришних представа, филмских пројекција, концерата, изложби, представљања књига и магазина и панел дискусија. Београдска публика моћи ће погледати представе „Ово је Јонеско, будало“ Сарајевског ратног театра САРТР, „Калигула“ сарајевског Народног позоришта, „Болест породице М“ Камерног театра 55, а поводом 50 година постојања одржаће се промоција Интернационалног позоришног фестивала МЕСС.

Градоначелник Бехмен честитао награђеним студентима АЛУ

Градоначелник Сарајева Алија Бехмен данас је присуствовао отворењу изложбе награђених радова студената сарајевске Ликовне академије на 12. интернационалном фестивалу креативне комуникације „Магдалена“, који се одржао у Марибору у Словенији. На овом такмичењу сарајевски студенти дизајна постигли су завидан успјех освојивши шест награда. Награђени су Ениса Браво, Амила Ханџић, Енис Чишић, Ена Чабрић, Кенан Х. Омеровић, Сања Планинић, Харис Јусовић, Адмир Шљивњак и Зијах Јусуфовић. „Задовољство је подржати младе људе-ствараоце са Ликовне академије у њиховом раду. Ово је значајан успјех како за њих тако и за Град Сарајево који ће и наредних година подржати њихове креације и одлазак на овако важна такмичења“, истакнуо је Бехмен.

Градоначелник Бехмен отворио „Матурантску параду 2010“

Градоначелник Сарајева Алија Бехмен данас је на тргу испред ББИ центра, отворио четврту по реду манифестацију под називом „Матурантска парада 2010“, на којој је по тактовима Штраусове „квадриле“ заплесало 800 матураната свих средњих школа Кантона Сарајево. Сарајевски матуранти су се тако придружили својим вршњацима из седам држава да би поставили нови Гинисов рекорд у синхронизованом плесу. Неколико тренутака прије тачно 12.00 часова, када је 30.000 младића и дјевојака заплесало на више од 60 локација, на градским трговима и улицама, у више од седам држава, сарајевским матурантима се обратио градоначелник Бехмен: „Увјерен сам да ћете и овог маја, заједно са својим вршњацима из седам европских држава, отплесати свој матурски плес и тако прећи границу која ће вас увести у Гинисову књигу рекорда.

Градоначелник Бехмен отворио ретроспективну изложбу поводом стогодишњице рођења Воје Димитријевића

Градоначелник Сарајева Алија Бехмен вечерас је у Умјетничкој галерији БиХ отворио репрезентативну изложбу дјела посвећену обиљежавању стогодишњице рођења сарајевског, београдског, паришког, а уз све то босанскохерцеговачког, европског и свјетског сликара Воје Димитријевића. „Сарајево треба да буде поносно јер је изњедрило изузетног ликовног ствараоца, али и великог и дивног човјека, социјалисту, хуманисту и антифашисту, чије су прогресивне идеје биле основ Војине политичке, умјетничке и животне филозофије“, истакнуо је градоначелник. Први Војини пејзажи су слике дјечака које сваки дан види из своје родне куће са Бабића башче, док су му цртежи испуњени чудесним шарама са умјетничких предмета његовог оца кујунџије. Пејзажима ће се увијек враћати, јер природа је за њега истина. У природи нема лажи, лицемјерства, подвала, и у њој, како је знао рећи, налази драж и емоцију за своје слике.

Средствима Града реконструисана и поплочана улица Браваџилук

Градоначелник Сарајева Алија Бехмен и начелник Општине Стари Град Ибрахим Хаџибајрић данас су пресјецањем врпце озваничили завршетак радова на реконструкцији и поплочавању улице Браваџилук. „Овај пројекат је резултат успјешне сарадње Града Сарајева и Општине Стари Град. Улица Браваџилук, некада улица бравара, данас представља својеврсни гастрономски кутак на Башчаршији“, истакнуо је градоначелник Бехмен те додао да ће Град Сарајево и убудуће финансијски подржавати пројекте које ће, у циљу подизања квалитета живота грађана, реализовати у партнерству са градским општинама.