Počeo četvrti festival „Dani Sarajeva u Beogradu“

Izložbom „ObjektivNo1“, grupe sarajevskih fotografa u galeriji „Artget“ započeo je četvrti festival „Dani Sarajeva u Beogradu“, koji se održava od 19. do 23. svibnja. Organizatori – Inicijativa mladih za ljudska prava i Agencija za suradnju s nevladinim organizacijama i europsku harmonizaciju Beograda najavili su bogat program sastavljen od kazališnih predstava, filmskih projekcija, koncerata, izložbi, predstavljanja knjiga i magazina i panel diskusija. Beogradska publika moći će pogledati predstave „Ovo je Jonesko, budalo“ Sarajevskog ratnog teatra SARTR, „Kaligula“ sarajevskog Narodnog pozorišta, „Bolest porodice M“ Kamernog teatra 55, a povodom 50 godina postojanja održat će se promocija Internacionalnog pozorišnog festivala MESS.

Gradonačelnik Behmen čestitao nagrađenim studentima ALU

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen danas je nazočio otvorenju izložbe nagrađenih radova studenata sarajevske Likovne akademije na 12. internacionalnom festivalu kreativne komunikacije „Magdalena“, koji se održao u Mariboru u Sloveniji. Na ovome natjecanju sarajevski studenti dizajna postigli su zavidan uspjeh osvojivši šest nagrada. Nagrađeni su Enisa Bravo, Amila Handžić, Enis Čišić, Ena Čabrić, Kenan H. Omerović, Sanja Planinić, Haris Jusović, Admir Šljivnjak i Zijah Jusufović. „Zadovoljstvo je podržati mlade ljude-stvaratelje s Likovne akademije u njihovom radu. Ovo je značajan uspjeh kako za njih tako i za Grad Sarajevo koji će i narednih godina poduprijeti njihove kreacije i odlazak na ovako važna natjecanja“, istaknuo je Behmen.

Gradonačelnik Behmen otvorio „Maturantsku paradu 2010“

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen danas je na trgu ispred BBI centra, otvorio četvrtu po redu manifestaciju pod nazivom „Maturantska parada 2010“, na kojoj je po taktovima Straussove „quadrille“ zaplesalo 800 maturanata svih srednjih škola Kantona Sarajevo. Sarajevski maturanti tako su se pridružili svojim vršnjacima iz sedam država kako bi postavili novi Ginisov rekord u sinhroniziranom plesu. Nekoliko trenutaka prije točno 12.00 sati, kada je 30.000 mladića i djevojaka zaplesalo na više od 60 lokacija, na gradskim trgovima i ulicama, u više od sedam država, sarajevskim maturantima se obratio gradonačelnik Behmen:„Uvjeren sam da ćete i ovoga svibnja, zajedno sa svojim vršnjacima iz sedam europskih država, otplesati svoj maturski ples i tako prijeći granicu koja će vas uvesti u Ginisovu knjigu rekorda.