Obilježana 18. obljetnica masakra u ulici Ferhadija

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen sa zamjenicima Miroslavom Živanovićem i Igorom Kamočajijem, i vijećnicom Gradskoga vijeća Verom Brigić, izaslanstvo Kantona Sarajevo te mnogobrojni građani Sarajeva položili su danas cvijeće i odali počast žrtvama masakra u Ferhadiji. Prije 18 godina, od agresorske granate s Trebevića poginulo je 26 osoba, a ozlijeđeno 108.

Zamjenik gradonačelnika Kamočaji nazočio svečanosti povodom Dana Centra „Vladimir Nazor“

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Igor Kamočaji nazočio je danas  svečanosti povodom Dana Centra „Vladimir Nazor“. U ime uposlenika gostima se obratio ravnatelj Centra \”Vladimir Nazor\” Zulfo Ahmetović, te je zahvalio Gradu Sarajevu i svim drugim institucijama na financijskoj potpori. Posebnu zahvalu iskazao je Gradskoj upravi koja je omogućila da se izgradi škola u prirodi u naselju Gajevi kod Čevljanovića (općina Ilijaš) za učenike ovoga centra.

Održana 18. sjednica Gradskoga vijeća Grada Sarajeva

Odavanjem počasti minutom šutnje ubijenoj mladosti na Tuzlanskoj kapiji, koji su izgubili svoje živote 25. svibnja 1995. godine, počela je 18. sjednica Gradskoga vijeća Grada Sarajeva  kojom je predsjedao Željko Ler. Gradski su vijećnici  usvojili  Odluku o dopuni Odluke o priznanjima i nagradi Grada Sarajeva. Uručivanje dodijeljenih priznanja i nagrada vrši se dva puta godišnje i to na svečanim sjednicama Gradskoga vijeća Grada Sarajeva, povodom Dana Grada Sarajeva – 6. travnja i Dana državnosti Bosne i Hercegovine – 25. studenoga. Prihvaćena je Odluka o sufinanciranju kulturne manifestacije od posebnog interesa za Grad Sarajevo i imenovanju člana Organizacijskoga odbora manifestacije „49. sarajevski dani poezije“.

Zamjenik gradonačelnika Kamočaji položio cvijeće ispred Spomenika maršalu Titu

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Igor Kamočaji položio je cvijeće ispred Spomenika maršalu Titu u parku Kampusa Univerziteta u Sarajevu. Cvijeće je položeno povodom Dana mladosti, blagdana koji se u bivšoj SFRJ slavio 25. svibnja povodom Titovog rođendana. Na taj dan su mladići i djevojke iz cijele bivše Jugoslavije Titu predavali Štafetu mladosti kao simbol predanosti tekovinama Josipa Broza Tita.

Gradsko vijeće jednoglasno usvojilo inicijativu SDP-a o izgradnji memorijalnoga centra žrtvama opsade Sarajeva

Gradsko vijeće Grada Sarajeva danas je na održanoj 18. sjednici jednoglasno prihvatilo inicijativu Kluba vijećnika SDP-a o izgradnji Memorijala žrtvama opsade Sarajeva 1992-1995. Ovom je inicijativom Vijeće zadužilo  gradonačelnika i Povjerenstvo za spomenike da pripreme odluku o izgradnji ovoga centra. U inicijativi je istaknuto kako Grad Sarajevo i 15 godina poslije rata nema točne podatke i popis žrtava u opkoljenome Sarajevu. U gradu je postavljeno na desetine spomen-ploča stradalim tijekom opsade, koje se nalaze na nepristupačnim mjestima, a izraženo je i nepostojanje jedinstvenog načina njihove izrade i održavanja.

Počeo četvrti festival „Dani Sarajeva u Beogradu“

Izložbom „ObjektivNo1“, grupe sarajevskih fotografa u galeriji „Artget“ započeo je četvrti festival „Dani Sarajeva u Beogradu“, koji se održava od 19. do 23. svibnja. Organizatori – Inicijativa mladih za ljudska prava i Agencija za suradnju s nevladinim organizacijama i europsku harmonizaciju Beograda najavili su bogat program sastavljen od kazališnih predstava, filmskih projekcija, koncerata, izložbi, predstavljanja knjiga i magazina i panel diskusija. Beogradska publika moći će pogledati predstave „Ovo je Jonesko, budalo“ Sarajevskog ratnog teatra SARTR, „Kaligula“ sarajevskog Narodnog pozorišta, „Bolest porodice M“ Kamernog teatra 55, a povodom 50 godina postojanja održat će se promocija Internacionalnog pozorišnog festivala MESS.

Gradonačelnik Behmen čestitao nagrađenim studentima ALU

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen danas je nazočio otvorenju izložbe nagrađenih radova studenata sarajevske Likovne akademije na 12. internacionalnom festivalu kreativne komunikacije „Magdalena“, koji se održao u Mariboru u Sloveniji. Na ovome natjecanju sarajevski studenti dizajna postigli su zavidan uspjeh osvojivši šest nagrada. Nagrađeni su Enisa Bravo, Amila Handžić, Enis Čišić, Ena Čabrić, Kenan H. Omerović, Sanja Planinić, Haris Jusović, Admir Šljivnjak i Zijah Jusufović. „Zadovoljstvo je podržati mlade ljude-stvaratelje s Likovne akademije u njihovom radu. Ovo je značajan uspjeh kako za njih tako i za Grad Sarajevo koji će i narednih godina poduprijeti njihove kreacije i odlazak na ovako važna natjecanja“, istaknuo je Behmen.

Gradonačelnik Behmen otvorio „Maturantsku paradu 2010“

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen danas je na trgu ispred BBI centra, otvorio četvrtu po redu manifestaciju pod nazivom „Maturantska parada 2010“, na kojoj je po taktovima Straussove „quadrille“ zaplesalo 800 maturanata svih srednjih škola Kantona Sarajevo. Sarajevski maturanti tako su se pridružili svojim vršnjacima iz sedam država kako bi postavili novi Ginisov rekord u sinhroniziranom plesu. Nekoliko trenutaka prije točno 12.00 sati, kada je 30.000 mladića i djevojaka zaplesalo na više od 60 lokacija, na gradskim trgovima i ulicama, u više od sedam država, sarajevskim maturantima se obratio gradonačelnik Behmen:„Uvjeren sam da ćete i ovoga svibnja, zajedno sa svojim vršnjacima iz sedam europskih država, otplesati svoj maturski ples i tako prijeći granicu koja će vas uvesti u Ginisovu knjigu rekorda.

Gradonačelnik Behmen otvorio retrospektivnu izložbu povodom stote obljetnice rođenja Voje Dimitrijevića

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen večeras je u Umjetničkoj galeriji BiH otvorio reprezentativnu izložbu djela posvećenu obilježavanju stote obljetnice rođenja sarajevskog, beogradskog, pariškog, a uz sve to bosanskohercegovačkog, europskog i svjetskog slikara Voje Dimitrijevića. „Sarajevo treba biti ponosno jer je iznjedrilo iznimnog likovnog stvaratelja, ali i velikog i divnog čovjeka, socijalista, humanista i antifašista, čije su progresivne ideje bile temelj Vojine političke, umjetničke i životne filozofije“, istaknuo je gradonačelnik. Prvi Vojini pejsaži su slike dječaka koje svaki dan vidi iz svoje rodne kuće sa Babića bašče, dok su mu crteži ispunjeni čudesnim šarama sa umjetničkih predmeta njegova oca kujundžije. Pejsažima će se uvijek vraćati, jer priroda je za njega istina. U prirodi nema laži, licemjerstva, podvala, i u njoj, kako je znao reći, nalazi draž i emociju za svoje slike.

Gradonačelnik primio ombudsmene nacionalnih mehanizama za zaštitu ljudskih prava iz zemalja regiona

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen danas je upriličio prijem za ombudsmene za ljudska prava Bosne i Hercegovine i ombudsmene nacionalnih mehanizama za zaštitu ljudskih prava iz Crne Gore, Republike Hrvatske, FRY Makedonije, Republike Slovenije, Republike Srbije i AP Vojvodine. Ombudsmeni iz zemalja regije ujedno su sudionici Konferencije pod nazivom „Eliminacija diskriminacije u regionu, uloga institucija za zaštitu ljudskih prava i modeli regionalne suradnje“ koja se 18. i 19. svibnja održava u Sarajevu u organizaciji Institucije ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine. Gradonačelnik Behmen je naglasio kako je stalni dijalog između vladinih institucija i institucija za zaštitu ljudskih prava imperativ bez kojeg nijedno društvo danas ne može opstati. Grad Sarajevo u okviru svojih mjerodavnosti osigurava zaštitu ljudskih prava, između ostalog, kroz proces vraćanja svoje imovine i mjerodavnosti.