Обиљежана 18. годишњица масакра у улици Ферхадија

Градоначелник Сарајева Алија Бехмен са замјеницима Мирославом Живановићем и Игором Камочајијем, и вијећницом Градског вијећа Вером Бригић, делегација Кантона Сарајево те многобројни грађани Сарајева положили су данас цвијеће и одали почаст жртвама масакра у Ферхадији. Прије 18 година, од агресорске гранате са Требевића погинуло је 26 лица, а рањено 108.

Замјеник градоначелника Камочаји присуствовао свечаности поводом Дана Центра „Владимир Назор“

Замјеник градоначелника Сарајева Игор Камочаји данас  је присуствовао свечаности поводом Дана Центра „Владимир Назор“. У име запослених гостима се обратио директор Центра "Владимир Назор" Зулфо Ахметовић, те је захвалио Граду Сарајеву и свим другим институцијама на финансијској подршци. Посебну захвалу исказао је Градској управи која је омогућила да се изгради школа у природи у насељу Гајеви код Чевљановића (општина Илијаш) за ученике овог центра.

Одржана 18. сједница Градског вијећа Града Сарајева

Одавањем почасти минутом шутње убијеној младости на Тузланској капији, који су изгубили своје животе 25. маја 1995. године, почела је 18. сједница Градског вијећа Града Сарајева  којом је предсједавао Жељко Лер.
Градски вијећници су  усвојили  Одлуку о допуни Одлуке о признањима и награди Града Сарајева. Уручивање додијељених признања и награда врши се два пута годишње и то на свечаним сједницама Градског вијећа Града Сарајева, поводом Дана Града Сарајева- 6. априла и Дана државности Босне и Херцеговине – 25. новембра. Прихваћена је Одлука о суфинансирању културне манифестације од посебног интереса за Град Сарајево и именовању члана Организационог одбора манифестације „49. сарајевски дани поезије“.

Замјеник градоначелника Камочаји положио цвијеће испред Споменика маршалу Титу

Замјеник градоначелника Сарајева Игор Камочаји положио је цвијеће испред Споменика маршалу Титу у парку Кампуса Универзитета у Сарајеву.
Цвијеће је положено поводом Дана младости, празника који се у бившој СФРЈ славио 25. маја поводом Титовог рођендана. На тај дан младићи и дјевојке из цијеле бивше Југославије Титу су предавали Штафету младости као симбол преданости тековинама Јосипа Броза Тита.

Градско вијеће једногласно усвојило иницијативу СДП-а о изградњи меморијалног центра жртвама опсаде Сарајева

Градско вијеће Града Сарајева данас је на одржаној 18. сједници једногласно прихватило иницијативу Клуба вијећника СДП-а о изградњи Меморијала жртвама опсаде Сарајева 1992-1995. Овом иницијативом Вијеће је задужило  градоначелника и Комисију за споменике да припреме одлуку о изградњи овог центра. У иницијативи је истакнуто да Град Сарајево и 15 година послије рата нема тачне податке и попис жртава у опкољеном Сарајеву. У граду је постављено на десетине спомен-плоча страдалим током опсаде, које се налазе на неприступачним мјестима, а изражено је и непостојање јединственог начина њихове израде и одржавања.

Почео четврти фестивал „Дани Сарајева у Београду“

Изложбом „ОбјективНо1“, групе сарајевских фотографа у галерији „Артгет“ започео је четврти фестивал „Дани Сарајева у Београду“, који се одржава од 19. до 23. маја. Организатори –  Иницијатива младих за људска права и Агенција за сарадњу са невладиним организацијама и европску хармонизацију Београда најавили су богат програм састављен од позоришних представа, филмских пројекција, концерата, изложби, представљања књига и магазина и панел дискусија. Београдска публика моћи ће погледати представе „Ово је Јонеско, будало“ Сарајевског ратног театра САРТР, „Калигула“ сарајевског Народног позоришта, „Болест породице М“ Камерног театра 55, а поводом 50 година постојања одржаће се промоција Интернационалног позоришног фестивала МЕСС.

Градоначелник Бехмен честитао награђеним студентима АЛУ

Градоначелник Сарајева Алија Бехмен данас је присуствовао отворењу изложбе награђених радова студената сарајевске Ликовне академије на 12. интернационалном фестивалу креативне комуникације „Магдалена“, који се одржао у Марибору у Словенији. На овом такмичењу сарајевски студенти дизајна постигли су завидан успјех освојивши шест награда. Награђени су Ениса Браво, Амила Ханџић, Енис Чишић, Ена Чабрић, Кенан Х. Омеровић, Сања Планинић, Харис Јусовић, Адмир Шљивњак и Зијах Јусуфовић. „Задовољство је подржати младе људе-ствараоце са Ликовне академије у њиховом раду. Ово је значајан успјех како за њих тако и за Град Сарајево који ће и наредних година подржати њихове креације и одлазак на овако важна такмичења“, истакнуо је Бехмен.

Градоначелник Бехмен отворио „Матурантску параду 2010“

Градоначелник Сарајева Алија Бехмен данас је на тргу испред ББИ центра, отворио четврту по реду манифестацију под називом „Матурантска парада 2010“, на којој је по тактовима Штраусове „квадриле“ заплесало 800 матураната свих средњих школа Кантона Сарајево. Сарајевски матуранти су се тако придружили својим вршњацима из седам држава да би поставили нови Гинисов рекорд у синхронизованом плесу. Неколико тренутака прије тачно 12.00 часова, када је 30.000 младића и дјевојака заплесало на више од 60 локација, на градским трговима и улицама, у више од седам држава, сарајевским матурантима се обратио градоначелник Бехмен: „Увјерен сам да ћете и овог маја, заједно са својим вршњацима из седам европских држава, отплесати свој матурски плес и тако прећи границу која ће вас увести у Гинисову књигу рекорда.

Градоначелник Бехмен отворио ретроспективну изложбу поводом стогодишњице рођења Воје Димитријевића

Градоначелник Сарајева Алија Бехмен вечерас је у Умјетничкој галерији БиХ отворио репрезентативну изложбу дјела посвећену обиљежавању стогодишњице рођења сарајевског, београдског, паришког, а уз све то босанскохерцеговачког, европског и свјетског сликара Воје Димитријевића. „Сарајево треба да буде поносно јер је изњедрило изузетног ликовног ствараоца, али и великог и дивног човјека, социјалисту, хуманисту и антифашисту, чије су прогресивне идеје биле основ Војине политичке, умјетничке и животне филозофије“, истакнуо је градоначелник. Први Војини пејзажи су слике дјечака које сваки дан види из своје родне куће са Бабића башче, док су му цртежи испуњени чудесним шарама са умјетничких предмета његовог оца кујунџије. Пејзажима ће се увијек враћати, јер природа је за њега истина. У природи нема лажи, лицемјерства, подвала, и у њој, како је знао рећи, налази драж и емоцију за своје слике.

Средствима Града реконструисана и поплочана улица Браваџилук

Градоначелник Сарајева Алија Бехмен и начелник Општине Стари Град Ибрахим Хаџибајрић данас су пресјецањем врпце озваничили завршетак радова на реконструкцији и поплочавању улице Браваџилук. „Овај пројекат је резултат успјешне сарадње Града Сарајева и Општине Стари Град. Улица Браваџилук, некада улица бравара, данас представља својеврсни гастрономски кутак на Башчаршији“, истакнуо је градоначелник Бехмен те додао да ће Град Сарајево и убудуће финансијски подржавати пројекте које ће, у циљу подизања квалитета живота грађана, реализовати у партнерству са градским општинама.