Održana 22. sjednica Gradskoga vijeća Grada Sarajeva

Na 22. sjednici Gradskoga vijeća Grada Sarajeva, kojom je predsjedao  Željko Ler, vijećnici su primili k znanju Informaciju o stanju kriminaliteta, javnoga reda i mira i sigurnosti prometa na području KS za razdoblje siječanj-rujan 2010. godine. Dragan Mioković, šef Ureda policijskog komesara Kantona Sarajevo, kazao je da „statistički gledano stanje sigurnosti na području KS u prvih devet mjeseci ove godine je dobro, mada ga građani takvim ne doživljavaju“. U odnosu na usporedno razdoblje 2009.g., u proteklih devet mjeseci registrirano je manje  kaznenih djela, smanjen je i broj maloljetnih izvršitelja, bolje je i stanje javnoga reda i mira, međutim, dodaje Mioković, povećan je broj povratnika u vršenju kaznenih djela.

22. sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva

Na temelju članka 35. stav 1.b. Poslovnika Gradskoga vijeća Grada Sarajeva (“Službene novine Kantona Sarajevo”, broj 28/09), sazivam 22. sjednicu Gradskog vijeća Grada Sarajeva. Sjednica Gradskoga vijeća Grada Sarajeva održat će se u utorak, 30. 11.  2010. godine, u 10.00 sati,  u objektu  Grada Sarajeva – Ovalna sala Gradskoga vijeća, ulica Hamdije Kreševljakovića br. 3/1. Uz poziv za sjednicu dostavlja se i Zapisnik o radu 21. sjednice Gradskoga vijeća Grada Sarajeva, održane 19. 10. 2010. godine.  Za sjednicu predlažem sljedeći DNEVNI RED:

Dogradonačelnik Kamočaji na 2. euroazijskom kongresu lokalne samouprave u Istanbulu

Na poziv predsjednika Svjetske unije turskih općina Nihata Zeybekcija, zamjenik gradonačelnika Sarajeva Igor Kamočaji i pomoćnica gradonačelnika za urbano planiranje Nedreta Komarica sudjeluju u radu 2. euroazijskog kongresa lokalne samouprave, koji se održava u Istanbulu o temi „Planiranje i urbana transformacija“. U svome obraćanju u diskusiji na prvoj sesiji „Proces izrade prostornog plana“, dogradonačelnik Kamočaji je kazao da je Grad Sarajevo danas u potrazi za novim urbanističkim planiranjem, prilagođenim njegovim potrebama.

Potpora Gradske uprave tehničkoj suradnji GRAS-a i İETT Genel Müdürlüğüa iz Istanbula

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen primio je danas izaslanstvo poduzeća „İETT Genel Müdürlüğü“ iz Istanbula, a prijemu su nazočili i generalni ravnatelj KJKP „Gradski saobraćaj“ Sarajevo Hasan Bašić i v.d. predsjednika Skupštine poduzeća i pomoćnik gradonačelnika za komunalne poslove Hamdo Karić. „Istanbul je veliki grad s 13 milijuna stanovnika koji u njemu žive i rade. Međutim, i Istanbul ima velikih problema a među njima je gradski prijevoz. Mi već godinama radimo na rješavanju toga problema i imamo uspjeha. Naše poduzeće ima blizu pet tisuća autobusa i dnevno prevezemo tri i pol milijuna putnika“, rekao je Alija Riza Kiremitçi, zamjenik generalnog ravnatelja İETT Genel Müdürlüğüa, izrazivši spremnost da u okviru tehničke suradnje njegovo poduzeće pruži sva pozitivna iskustva sarajevskom „GRAS-u“, a posebice iskustva funkcioniranja elektronskog sustava naplaćivanja karata.

Polaganje cvijeća na spomen-obilježja povodom Dana državnosti BiH

Povodom Dana državnosti BiH, izaslanstva Grada Sarajeva i četiri gradske općine položila su cvijeće i odala počast poginulim braniteljima grada Sarajeva i države Bosne i Hercegovine. Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i predsjedatelj Gradskoga vijeća Sarajevo Željko Ler položili su cvijeće i odali počast poginulim antifašistima i osloboditeljma Sarajeva i BiH na spomen-obilježju Vječna vatra i spomen-obilježju Josip Broz Tito, te na Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995.Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Igor Kamočaji i predsjedatelj Općinskoga vijeća Novo Sarajevo Nebojša Simić na Spomen-parku Vraca odali su počast antifašistima i patriotima koji su sebe i svoj život ugradili u temelje države Bosne i Hercegovine.

Zajednička svečana sjednica Gradskoga i općinskih vijeća povodom Dana državnosti BiH

Povodom obilježavanja 25. studenoga – Dana državnosti BiH danas je u Domu oružanih snaga BiH održana Zajednička svečana sjednica Gradskoga vijeća Grada Sarajeva i općinskih vijeća četiri gradske općine. Sjednicu je otvorio predsjedatelj Gradskoga vijeća Grada Sarajeva Željko Ler koji je nazočnima i građanima Sarajeva i BiH čestitao Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Dr. sc. Dino Abazović s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, osvrćući se sociološki na državnost Bosne i Hercegovine, istaknuo je kako je „od devedesetih godina prošloga stoljeća, pa evo to je slučaj i danas, simbolički kapital ove i sličnih obljetnica ambivalentno konktekstualiziran u bosanskohercegovačkom društvu. Ambivalenciju proizvodi naša sadašnjost tako nabijena budućnošću i tako opterećena nedavnom prošlošću.“

Ozvaničen početak rada sarajevskog rodilišta \”Dr. Zehra Muidović\”

Ceremonijom svečanog presijecanja vrpce i otkrivanjem ploče, danas – na Dan državnosti BiH – ozvaničen je i početak rada sarajevskog rodilišta "Dr. Zehra Muidović" u renoviranoj zgradi na Jezeru. Svečanom činu je nazočio i gradonačelnik Alija Behmen koji je u ime građanki i građana Sarajeva zahvalio svima koji su pomogli kako obnovu zgrade, tako i opremanje ove ustanove najmodernijom medicinskom opremom. „Iznimno mi je zadovoljstvo i što su naši doktori, sestre i ostalo osoblje Gradskog rodilišta \’Dr. Zehra Muidović\’ napokon dočekali da se vrate u zgradu na Jezeru. Oni zaslužuju jedno veliko ljudsko hvala za pruženu stručnost, humanost i plemenitost, ali i za strpljenje i hrabrost kojim su zračili, radeći  svih ovih godina u skučenom i slabo opremljenom prostoru očne klinike“, istaknuo je Behmen.

Polaganje cvijeća na spomen-obilježja povodom Dana državnosti BiH

Povodom Dana državnosti BiH, u četvrtak 25.11.2010. godine, izaslanstvo Grada Sarajeva položit će cvijeće i odati počast poginulim braniteljima našeg grada:

– 09.00 sati – Vječna vatra (gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i predsjedatelj Gradskoga vijeća Sarajevo Željko Ler)

– 09.30 sati – Mezarje Kovači (zamjenik gradonačelnika Sarajeva Miroslav Živanović, načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i predsjedatelj Općinskoga vijeća Stari Grad Rizah Avdić)

Povodom Dana državnosti BiH, Zajednička svečana sjednica Gradskoga vijeća Grada Sarajeva i općinskih vijeća četiri gradske općine

Povodom obilježavanja Dana državnosti BiH, u četvrtak 25.11.2010. godine, s početkom u 12.00 sati, održat će se Zajednička svečana sjednica Gradskoga vijeća Grada Sarajeva i općinskih vijeća četiri gradske općine, koju će otvoriti predsjedatelj Gradskoga vijeća prim. dr. Željko Ler. Dr. sc. Dino Abazović s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu obratit će se prigodnim govorom koji predstavlja sociološki osvrt na državnost Bosne i Hercegovine.