Пријем за делегацију из Никшића и Подгорице и Центра за промоцију цивилног друштва

Замјеник градоначелника Сарајева Мирослав Живановић примио је данас делегацију из Црне Горе, коју су чинили представници Општине Никшић, директори Економске угоститељске школе и Гимназије Никшић, те представници Центра за демократску транзицију Подгорица и Алфа центра Никшић. Са црногорском делегацијом били су и представници Центра за промоцију цивилног друштва из Сарајева као њихови домаћини у оквиру пројекта „Мрежа младих Никшић-Сарајево“, који финансира Европска унија у склопу ИПА Програма прекограничне сарадње. Пројекат „Мрежа младих Никшић-Сарајево“ подразумијева успостављање сарадње ученика средњих школа из Никшића са ученицима средњих школа Сарајева (Гимназија Добриња) и Источног Сарајева (Средња стручна школа Источно Сарајево) у циљу бољег међусобног упознавања, размјене мишљења и искустава, посјета итд.

Извјештај са 25. сједнице Градског вијећа Града Сарајева

Данас је одржана 25. сједница Градског вијећа Града Сарајева, којом је предсједавала замјеница предсједавајућег гђа Татјана Љујић-Мијатовић. У дневни ред  уврштена је Информација о службеној посјети градоначелника Паризу  о уручењу признања „ Почасни грађанин Града Сарајева“  Жаку Шираку. Градско вијеће је усвојило Одлуку о избору Фахире Чустовић за члана Комисије за другостепено управно рјешавање Градског вијећа Града Сарајева. На одржаној сједници градски вијећници су усвојили Одлуку о употреби службених језика и писама у органима Града Сарајева. Вијећници су усвојили Програм израде Стратегије развоја Града Сарајева.

Изјаве за медије након пријема за делегацију Комитета за културу и едукацију Европског парламента

У сриједу, 23.02.2011. у 16.00 часова у Градској управи биће уприличене изјаве за медије након пријема који ће градоначелник Сарајева Алија Бехмен са предсједницом Одбора за кандидатуру Сарајева за Европску пријестолницу културе Татјаном Љујић-Мијатовић и предсједником Извршног одбора за кандидатуру Ибрахимом Спахићем уприличити за делегацију Комитета за културу и едукацију Европског парламента. На пријему ће челници Града Сарајева упознати делегацију Европског парламента са активностима које се односе на припрему кандидатуре Сарајева за европску пријестолницу културе.

Град Сарајево упућује пуну подршку порталу Е-новине и почасном грађанину Сарајева Петру Луковићу

Поводом тужбе Емира Кустурице против портала „Е-новине“ из Србије и одштетног захтјева од 20.000 евра за текст чији он није аутор, Град Сарајево упућује пуну подршку овом порталу и његовом главном и одговорном уреднику Петру Луковићу, почасном грађанину Града Сарајева, који су постали жртве покушаја и политика да се угуши слобода изражавања и независност медија. Ово није први пут да се на овакав начин атакује на новинара и уредника Луковића. Истичући нужност суочавања Србије са злочинима који су почињени у Босни и Херцеговини и њеном главном граду, Петар Луковић је једна од првих новинарских жртава политике Слободана Милошевића, којег је јавно осуђивао и дизао глас против тоталитарног режима у Србији.

У Сарајеву уручене награде \”Душко Кондор\” за грађанску храброст

На пригодној свечаности у Сарајеву данас су уручене награде "Душко Кондор" за грађанску храброст и афирмацију грађанске храбрости. Овогодишњи лауреати награде за грађанску храброст су Јосип Реихл Кир, др. Златко Хрвић и др. Секул Станић, којима је награда додијељена постхумно, као и Зоран Мандлбаум, те Есад Кочан, који је награђен за афирмисање грађанске храбрости. Престижну награду установила је невладина организација "Гариво", а додјељује се на годишњицу смрти хуманисте чије име ово признање носи, средњошколског професора и бескомпромисног борца за грађанска права.