Gradonačelnik sa zamjenicima primio stipendiste pobratimskoga Grada Innsbrucka

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen sa zamjenicima Miroslavom Živanovićem i Igorom Kamočajijem upriličio je danas prijem za Azru Škaljić, studenticu Prirodno-matematičkog fakulteta, i Ibrahima Žužića, studenta Ekonomskog fakulteta, smjera turistički menadžment, kojima će Grad Innsbruck stipendirati pohađanje 6. internacionalnog semestra u Menadžment centru Innsbruck (MCI), BAC-Studij (Turistički menadžment). Studijski semestar, koji financira Vlada Tirola, trajat će od 02.03. do 15.07.2011., a studenti će boraviti u Innsbrucku u razdoblju od 01.03. do 30.06.2011. Naime, prilikom posjeta izaslanstva Grada Sarajeva pobratimskom Gradu Innsbrucku u ožujku i svibnju 2010.g., Grad Innsbruck izrazio je potporu suradnji dvaju gradova, posebice u oblasti obrazovanja, kulture i sporta. Grad Innsbruck posrednik je u asistenciji da dva studenta sarajevskog Sveučilišta, smjera turističkog menadžmenta, pohađaju 6. Internacionalni semestar na MCI-ju.

Međureligijsko vijeće BiH osudilo razbojnički upad u sarajevsku Katedralu

Međureligijsko vijeće Bosne i Hercegovine osudilo je razbojnički upad u Katedralu Srca Isusova u Sarajevu, koji se dogodio u noći između 23. i 24. veljače, te izrazilo potporu tijelima gonjenja i pravosuđu da što prije pronađu i procesuiraju počinitelje. U okviru projekta "Monitoring napada na vjerske objekte u zemlji i druga mjesta od značaja za crkve i vjerske zajednice", članovi Međureligijskog vijeća posjetili su danas mjesto napada zajedno s predstavnicima Grada Sarajeva i Općine Stari Grad, na čijem je području ova katedrala, jedan od nacionalnih spomenika BiH. Namjera je da zajedničkom osudom i angažmanom predstavnika vjerskih zajednica i crkava, mjerodavnih tijela vlasti te medija bude osigurana bolja zaštita svim vjerskim objektima širom BiH.

Preko 1000 sudionika sajma NEXPO!

Sa više od 1000 sudionika na NEXPO sajmu, te sa više od 5000 posjetitelja i gostiju, Sarajevo će biti glavno mjesto susreta gradonačelnika i općinskih i gradskih lidera 10. i 11. ožujka 2011. Unatoč činjenici da je ovo prvi ovakav sajam u regiji, NEXPO sajam se širi izvan svih očekivanja. Imat ćete priliku posjetiti izložbeni prostor više od 100 općina i gradova u vremenu od 10.30 h prvog dana do 17.00 h drugog dana sajma u sklopu kojeg će gradovi i općine prezentirati svoje gospodarske, turističke, kulturne i druge sadržaje. Pored toga, u sklopu sajma bit će organizirane brojne konferencije i radionice, a također ćete moći uživati i u bogatom kulturnom programu koji sada uključuje i više predstava i fotografskih izložbi pored već ranije najavljenih događaja. Pored predstavnika općina i gradova na sajmu će sudjelovati brojne međunarodne i strane organizacije koje djeluju u Bosni i Hercegovini kao  i predstavnici Vijeća Europe, Europskog parlamenta i mnogi  drugi ugledni gosti iz zemlje i inozemstva.

Gradonačelnik Sarajeva i premijer KS potpisali Pismo namjere o financiranju izgradnje Prvoga bloka Muzeja Ars Aevi

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i predsjednik Vlade Kantona Sarajeva Fikret Musić potpisali su danas, u nazočnosti predsjednika Fondacije \’\’Ars Aevi\’\’ Ilije Šimića, direktora Projekta \’\’Ars Aevi\’\’ Envera Hadžiomerspahića i  predstavnice Renzo Piano Building Workoshopa Emanuele Baglietto, Pismo namjere kojim se potvrđuje izvodivost plana da se Prvi blok Muzeja Ars Aevi izgradi tijekom 2012. godine i da se svečana inauguracija sveukupnog objekta Muzeja Ars Aevi organizira tijekom 2014. godine. Potpisanim Pismom namjere zvanično je potvrđena odluka da će Grad Sarajevo i Kanton Sarajevo, sa zainteresiranim partnerima, financirati izradu izvedbenih projekata Muzeja \’\’Ars Aevi\’\’, izgradnju Prvoga bloka Muzeja \’\’Ars Aevi\’\’ i nadzor nad izgradnjom, te se potvrđuje uvjerenje kako će Europska unija iz svojih fondova financirati i drugu fazu izgradnje sveukupnog objekta Muzeja \’\’Ars Aevi.\’\’ \’\’Predloženi kalendar povezuje sjećanja na godine tragične povijesti, dva desetljeća od početka opsade Sarajeva (1992.) i sto godina od početka Prvog svjetskog rata (1914.) i potvrđuje usmjerenja ka pozitivnom progresu na putu u ljepšu budućnost\’\’, navodi se, između ostalog, u pismu.

Zajednička svečana sjednica Skupštine KS, Gradskog i općinskih vijeća povodom Dana nezavisnosti BiH

U utorak, 01.03.2011. godine u 12.00 sati, povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, održat će se Zajednička svečana sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskog vijeća Grada Sarajeva i općinskih vijeća gradskih općina, na kojoj će se prigodnim govorom obratiti profesor Pravnog fakulteta u Sarajevu dr Ćazim Sadiković. Zajednička svečana sjednica održat će se u Domu oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Protokol obilježavanja 1. ožujka, Dana neovisnosti BiH

Povodom 1. ožujka – Dana neovisnosti Bosne i Hercegovine, izaslanstva Grada Sarajeva i gradskih općina u utorak, 01.03.2011. godine, odat će počast i položiti cvijeće na: 9.00 sati – Spomen-obilježje Vječna vatra, 9.30 sati – Mezarje Kovači, 10.00 sati – Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., 10.15 sati – Bista Josipa Broza Tita,10.30 sati – Spomen-park Vraca, 11.00 sati – Groblje Lav i 11.30 sati – Spomen-obilježje na Trgu ZAVNOBiH-a;

Pušteni u rad sustavi za videonadzor na javnim površinama u općinama Novo Sarajevo i Novi Grad

U prostorijama Policijske uprave Novi Grad danas su puštena u rad dva sustava za videonadzor na javnim površinama u općinama Novo Sarajevo i Novi Grad. Kako je istaknuo zamjenik gradonačelnika Sarajeva Miroslav Živanović, radi se o projektu što ga je Grad Sarajevo pokrenuo 2009. godine u suradnji s policijskim upravama radi poduzimanja preventivnih mjera i radnji na sprječavanju činjenja kaznenih djela i najtežih oblika narušavanja javnoga reda i mira, te učinkovitijeg rada policijskih službenika na rasvjetljavanju tih djela i korištenja videosnimaka u procesu dokazivanja određenih inkriminiranih radnji. Policijske uprave Novo Sarajevo i Novi Grad definirale su 26 lokacija za postavljanje videonadzora. Ovim je završena I. faza projekta, instalirana su 2 nadzorna centra koja se nalaze u policijskim upravama Novo Sarajevo i Novi Grad, postavljena 2 bežična sustava i postavljene su nadzorne kamere na 5 lokacija i to: Trg ZAVNOBiH-a, ulica Zagrebačka, Trg heroja, ulica Put mladih muslimana, te zgrada Općine Novo Sarajevo.

Sutra otvaranje turnira u hokeju na ledu \”Sarajevo Kids\’s 2011.\” u Zetri

Pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva, a u okviru obilježavanja 27. obljetnice ZOI Sarajevo \’84., u subotu, 26.02.2011. godine  od 09.00 do 18.00 sati i u nedjelju, 27.02.2011. od 09.00 do 16.00 sati u OC "Zetra", održat će se tradicionalni međunarodni turnir u hokeju na ledu pod nazivom "Sarajevo Kids\’s 2011." Turnir će u subotu, 26.02.2011. u 11.30 sati otvoriti zamjenik gradonačelnika Sarajeva Igor Kamočaji.

Sutra puštanje u rad sustava za videonadzor na javnim površinama u općinama Novo Sarajevo i Novi Grad

U petak, 25.02.2011. u 14.00 sati u prostorijama Policijske stanice Novi Grad bit će upriličeno puštanje u rad sustava za videonadzor na javnim površinama u općinama Novo Sarajevo i Novi Grad. Riječ je o projektu koji je Grad Sarajevo pokrenuo 2009. godine u suradnji s policijskim upravama radi poduzimanja preventivnih mjera i radnji na sprječavanju činjenja kaznenih djela i najtežih oblika narušavanja javnoga reda i mira. Tom će se prilikom nazočnima obratiti gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, a na događaj su pozvani premijer Kantona Sarajevo, kantonalni ministar unutarnjih poslova, policijski komesar, načelnik Općine Novi Grad, načelnik Općine Novo Sarajevo, načelnik PU Novo Sarajevo i načelnik PU Novi Grad.