Sarajevo i Vukovar: gradovi stradalnici postaju gradovi partneri

Gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Alija Behmen sa zamjenikom Igorom Kamočajijem i tajnikom Gradske uprave Miloradom Kojovićem primio je danas gradonačelnika Vukovara Željka Saba, koji mu je uručio Odluku Gradskoga vijeća Grada Vukovara od 28. ožujka 2011.g. o uspostavljanju suradnje između dva grada stradalnika. „Gradsko je vijeće Grada Vukovara jednoglasno i zdušno prihvatilo moju inicijativu da gradovi Vukovar i Sarajevo postanu prijatelji“, kazao je gradonačelnik Sabo. U Odluci je „ocijenjeno je kako postoji dugoročan i trajan interes za uspostavu suradnje sa Sarajevom radi unapređenja gospodarskog, društvenog i kulturnog razvitka grada Vukovara“.

Press konferencija: manifestacije u okviru obilježavanja Dana grada Sarajeva od 1. do 10. travnja

Danas je u Gradskoj upravi održana press konferencija na kojoj je zvanično prezentiran Program obilježavanja 6. travnja, Dana grada Sarajeva. Nazočnima se obratio Miroslav Živanović, zamjenik gradonačelnika i predsjednik Izvršnoga odbora za obilježavanje Dana grada Sarajeva, te podsjetio da se ove godine ujedno obilježava i 66. obljetnica oslobođenja Sarajeva od fašizma. Živanović je istaknuo da je Grad Sarajevo osigurao bogat program sastavljen od kulturnih, sportskih i protokolarnih dešavanja. Također, posjet gradonačelnice pobratimskog grada Innsbrucka, načelnika Općine Meram, prijateljskog turskog grada Konye, predstavnika pobratimskog grada Ankare i prijatelja iz Dubrovnika dat će svoj doprinos obilježavanju ovoga značajnog datuma za grad Sarajevo. Od kulturnih manifestacija dogradonačelnik Živanović je izdvojio tradicionalne izložbe u Collegium Artisticumu Udruge likovnih umjetnika BiH i Kulturno-edukacijskog centra Konya u Kuršumli medresi, potom izložbu fotografija “Vrata i prozori Sarajeva” autora Dražena Grujića,  izložbu “Connecting art”, koju zajednički realiziraju učenici srednjih umjetničkih škola Innsbrucka i Sarajeva, izložbu “Bijela tabija – arheološki lokalitet”. Ove će se godine po šesti put održati Festival pop-rock muzike za učenike osnovnih škola. Na programu obilježavanja Dana grada je i “Sarajevo International Guitar Festival” koji predstavlja internacionalni i respektabilni regionalni događaj. U svome obraćanju novinarima spomenuo je i koncert svjetske zvijezde Manu Chao, te ulični perfomans “Rejon sreće”.

Turnir u kuglanju za slijepe i slabovidne osobe “Sarajevo 2011”

Povodom Dana grada Sarajeva, u kuglani Olimpijske dvorane „Huan Antonio Samaran“/„Zetra“ održat će se 3. međunarodni kuglaški turnir za slijepe i slabovidne osobe „Sarajevo 2011“. Turnir će se održati u petak, 1. travnja (od 15.00 do 18.00 sati), i subotu, 2. travnja (od 09.00 do 17.00 sati), a ceremonija otvaranja turnira je u subotu, 2. travnja, s početkom u 10.00 sati.
Na turniru će sudjelovati 80 kuglaša: iz Hrvatske (Zagreb, Rijeka, Karlovac, Osijek i Slavonski Brod), iz Njemačke (Volfen-Berlin), iz Slovenije (Ljubljana i Kranj), iz Srbije (Beograd i Novi Sad) i Bosne i Hercegovine (Banja Luka, Tuzla, Bihać, Istočno Sarajevo i Sarajevo).

4. međunarodni šestotravanjski turnir u košarci otvara se u petak 1. travnja

Pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva, od 1. do 3. travnja održat će se 4. međunarodni šestotravanjski turnir Grada Sarajeva za selekcije juniora i juniorki (godište 1993./94.), u organizaciji Košarkaškog kluba KOŠ i njenog direktora Seje Bukve. Turnir će otvoriti u petak, 1. travnja u 19.30 sati u Dvorani I. Centra „Skenderija“. Na turniru će sudjelovati 8 muških ekipa: Kadetska reprezentacija Hrvatske, Kadetska reprezentacija BiH, KK “Fenerbahce” iz Turske, KK “Olimpija” iz Slovenije, KK “Budućnost” iz Crne Gore, te KK “Bosna Realway”, KK “Spars” i KK “Koš” iz BiH, i 6 ženskih ekipa: KK “Fenerbahce” iz Turske, KK “Croatia” iz Hrvatske, te KK “Željezničar”, KK “Banovići”, KK “Konjic” i KK “Koš”  iz BiH. Muške će se ekipe nadmetati u dvoranama I. i II., a ženske u Ledenoj dvorani Centra “Skenderija”.

Gradonačelnik Vukovara u posjetu Gradu Sarajevu

U četvrtak 31.03.2011. u 14.30 sati, gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Alija Behmen sa suradnicima primit će gradonačelnika Grada Vukovara Željka Saba, koji je inicirao ovaj susret povodom Odluke Gradskoga vijeća Grada Vukovara od 28. ožujka 2011.g. o uspostavljanju suradnje između dva grada stradalnika.

Press konferencija povodom obilježavanja 6. travnja, Dana grada Sarajeva

U četvrtak, 31.03.2011. godine, s početkom u 12.00 sati, održat će se press konferencija na kojoj će zvanično biti predstavljen Program obilježavanja 6. travnja, Dana grada Sarajeva u 2011. godini. Na press konferenciji novinarima će se uime Grada Sarajeva obratiti zamjenik gradonačelnika Miroslav Živanović i, ujedno, predsjednik Izvršnoga odbora za obilježavanje Dana grada, te organizatori manifestacija iz programa obilježavanja. Press konferencija održat će se u sali Gradske uprave Grada Sarajeva, ul. Hamdije Kreševljakovića 3/3.

Apel Gradskoga vijeća Grada Sarajeva Nogometnom/fudbalskom savezu BiH

Na 27. sjednici održanoj danas Gradsko vijeće Grada Sarajevo jednoglasno je utvrdilo APEL, koji upućuje organima i tijelima Nogometnoga/fudbalskoga saveza Bosne i Hercegovine da usvoje novi Statut Nogometnoga/fudbalskoga saveza Bosne i Hercegovine  sukladno zahtjevima krovne svjetske i europske organizacije (FIFA i UEFA),  budući da je to sigurno ono što građani grada  Sarajeva, olimpijskoga grada žele.

Održana 27. sjednica Gradskoga vijeća Grada Sarajeva

Održana je 27. sjednica Gradskoga vijeća Grada Sarajeva kojom je predsjedao predsjedatelj Gradskoga vijeća gosp. Željko Ler. Gradsko vijeće Grada Sarajeva donijelo je na 27. sjednici Proračun Grada Sarajeva za 2011. godinu, u iznosu 21.387.792,00 KM, što je u odnosu na usvojeni Rebalans 2010. godine povećanje za 22,85 %, te Odluku o izvršavanju Proračuna Grada Sarajeva za 2011.godinu. Gradski su vijećnici  usvojili Izvješće o radu Gradskoga vijeća za 2010. godinu. Program rada Gradskoga vijeća Grada Sarajeva za 2010. godinu realiziran je u zadovoljavajućoj mjeri, cijeneći teme koje su realizirane, a nisu bile prethodno programirane i realizaciju tema koje su zamjenama i dopunama konačno utvrđene kao programske teme za rad Gradskoga vijeća.

Učenici Srednje škole primijenjenih umjetnosti iz Innsbrucka u uzvratnom posjetu Sarajevu

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Živanović upriličio je prijem za učenike i nastavnike Srednje škole primijenjenih umjetnosti iz pobratimskog grada Innsbrucka, koji su u uzvratnom posjetu našem gradu. Zajedno s našim učenicima, nastavljaju s aktivnostima u okviru zajedničke umjetničke radionice, a njihovi će radovi biti predstavljeni na izložbi \’\’Connecting Art\’\’, koja će svečano biti otvorena povodom Dana grada Sarajeva. Njihovi su domaćini naši učenici Srednje škole primijenjenih umjetnosti, koji su u listopadu prošle godine zajedno s profesorima, povodom obilježavanja 30 godina bratimljenja Sarajeva i Innsbrucka kao gosti  Fakulteta za izgradnju i umjetnost, posjetili njihov grad i započeli  umjetničku radionicu, čije su radove izložili u gradskoj galeriji \’\’Hofburg\’\’.