Прес конференција: манифестације у оквиру обиљежавања Дана града Сарајева од 1. до 10. априла

Данас је у Градској управи одржана прес конференција на којој је званично презентован Програм обиљежавања 6. априла, Дана града Сарајева. Писутним се обратио Мирослав Живановић, замјеник градоначелника и предсједник Извршног одбора за обиљежавање Дана града Сарајева те подсјетио да се ове године уједно обиљежава и 66. годишњица ослобођења Сарајева од фашизма. Живановић је истакнуо да је Град Сарајево обезбиједио богат програм састављен од културних, спортских и протоколарних дешавања. Такође, посјета градоначелнице побратимског града Инзбрука, начелника Општине Мерам, пријатељског турског града Коње, представника побратимског града Анкаре и пријатеља из Дубровника даће свој допринос обиљежавању овог значајног датума за град Сарајево. Од културних манифестација доградоначелник Живановић је издвојио традиционалне изложбе у Колегиум Артистикуму Удружења ликовних умјетника БиХ и Културно-едукационог центра Коња у Куршумли медреси, потом изложбу фотографија “Врата и прозори Сарајева” аутора Дражена Грујића,  изложбу “Конектинг арт”, коју заједнички реализују ученици средњих умјетничких школа Инзбрука и Сарајева, изложбу “Бијела табија – археолошки локалитет”. Ове године по шести пут одржаће се Фестивал поп-рок музике за ученике основних школа. На програму обиљежавања Дана града је и “Sarajevo International Guitar Festival” који представља интернационални и респектабилни регионални догађај. У свом обраћању новинарима споменуо је и концерт свјетске звијезде Ману Чао, те улични перфоманс “Рејон среће”.

Сарајево и Вуковар: градови страдалници постају градови партнери

Градоначелник Сарајева проф. др. Алија Бехмен са замјеником Игором Камочајијем и секретаром Градске управе Милорадом Којовићем примио је данас градоначелника Вуковара Жељка Саба, који му је уручио Одлуку Градског вијећа Града Вуковара од 28. марта 2011.г. о успостављању сарадње између два града страдалника. „Градско вијеће Града Вуковара је једногласно и здушно прихватило моју иницијативу да градови Вуковар и Сарајево постану пријатељи“, казао је градоначелник Сабо. У Одлуци је „оцијењено је да постоји дугорочан и трајан интерес за успостављање сарадње са Сарајевом у циљу унапређења привредног, друштвеног и културног развоја града Вуковара“.

Турнир у куглању за слијепа и слабовидна лица “Сарајево 2011”

Поводом Дана града Сарајева, у куглани Олимпијске дворане „Хуан Антонио Самаран“/„Зетра“ одржаће се 3. међународни куглашки турнир за слијепа и слабовидна лица „Сарајево 2011“. Турнир ће се одржати у петак, 1. априла (од 15.00 до 18.00 часова), и суботу, 2. априла (од 09.00 до 17.00 часова), а церемонија отварања турнира је у суботу, 2. априла, са почетком у 10.00 часова. На турниру ће учествовати 80 куглаша: из Хрватске (Загреб, Ријека, Карловац, Осијек и Славонски Брод), из Њемачке (Волфен-Берлин), из Словеније (Љубљана и Крањ), из Србије (Београд и Нови Сад) и Босне и Херцеговине (Бањалука, Тузла, Бихаћ, Источно Сарајево и Сарајево).

4. међународни шестоаприлски турнир у кошарци отвара се у петак 1. априла

Под покровитељством Града Сарајева, од 1. до 3. априла одржаће се 4. међународни шестоаприлски турнир Града Сарајева за селекције јуниора и јуниорки (годиште 1993./94.), у организацији Кошаркашког клуба КОШ и њеног директора Сеје Букве. Турнир ће отворити у петак, 1. априла у 19.30 часова у Дворани I Центра „Скендерија“. На турниру ће учествовати 8 мушких екипа: Кадетска репрезентација Хрватске, Кадетска репрезентација БиХ, КК “Фенербахче” из Турске, КК “Олимпија” из Словеније, КК “Будућност” из Црне Горе, те КК “Bosna Realway”, КК “Спарс” и КК “Кош” из БиХ, и 6 женских екипа: КК “Фенербахче” из Турске, КК “Кроациа” из Хрватске, те КК “Жељезничар”, КК “Бановићи”, КК “Коњиц” и КК “Кош”  из БиХ. Мушке екипе такмичиће се у дворанама I и II, а женске у Леденој дворани Центра “Скендерија”.

Градоначелник Вуковара у посјети Граду Сарајеву

У четвртак 31.03.2011. у 14.30 часова, градоначелник Сарајева проф. др. Алија Бехмен са сарадницима примиће градоначелника Града Вуковара Жељка Саба, који је иницирао овај сусрет поводом Одлуке Градског вијећа Града Вуковара од 28. марта 2011.г. о успостављању сарадње између два града страдалника.

Прес конференција поводом обиљежавања 6. априла, Дана града Сарајева

У четвртак, 31.03.2011. године, сa почетком у 12.00 часова, одржаће се прес конференција на којој ће званично бити представљен Програм обиљежавања 6. априла, Дана града Сарајева у 2011. години. На прес конференцији новинарима ће се у име Града Сарајева обратити замјеник градоначелника Мирослав Живановић и, уједно, предсједник Извршног одбора за обиљежавање Дана града, те организатори манифестација из програма обиљежавања. Прес конференција ће се одржати у сали Градске управе Града Сарајева, ул. Хамдије Крешевљаковића 3/3.

Апел Градског вијећа Града Сарајева Ногометном/фудбалском савезу БиХ

На 27. сједници одржаној данас Градско вијеће Града Сарајево једногласно је утврдило АПЕЛ, који упућује органима и тијелима Ногометног/фудбалског савеза Босне и Херцеговине да усвоје нови Статут Ногометног/фудбалског савеза Босне и Херцеговине  у складу са захтјевима кровне свјетске и европске организације (ФИФА и УЕФА),  с обзиром да је то сигурно оно што грађани града  Сарајева, олимпијског града желе.

Одржана 27. сједница Градског вијећа Града Сарајева

Одржана је 27. сједница Градског вијећа Града Сарајева којом је предсједавао предсједавајући Градског вијећа госп. Жељко Лер. Градско вијеће Града Сарајева донијело је на 27. сједници Буџет Града Сарајева за 2011. годину, у износу 21.387.792,00 КМ, што је у односу на усвојени Ребаланс 2010. године повећање за 22,85 %, те Одлуку о извршавању Буџета Града Сарајева за 2011.годину. Градски вијећници су  усвојили Извјештај о раду Градског вијећа за 2010. годину. Програм рада Градског вијећа Града Сарајева за 2010. годину реализован је у задовољавајућој мјери, цијенећи теме које су реализоване, а нису биле претходно програмиране и реализацију тема које су замјенама и допунама коначно утврђене као програмске теме за рад Градског вијећа.

Ученици Средње школе примијењених умјетности из Инзбрука у узвратној посјети Сарајеву

Замјеник градоначелника Мирослав Живановић уприличио је пријем за ученике и наставнике Средње школе примијењених умјетности из побратимског града Инзбрука, који су у узвратној посјети нашем граду. Заједно са нашим ученицима, настављају са активностима у оквиру заједничке умјетничке радионице, а њихови радови биће представљени на изложби \’\’Конектинг Арт\’\’, која ће свечано бити отворена поводом Дана града Сарајева. Њихови домаћини су наши ученици Средње школе примијењених умјетности, који су у октобру прошле године заједно са професорима, поводом обиљежавања 30 година братимљења Сарајева и Инзбрука као гости  Факултета за изградњу и умјетност, посјетили њихов град и започели  умјетничку радионицу, чије су радове изложили у градској галерији \’\’Хофбург\’\’.