Sarajevo kao europska prijestonica kulture

Zastupnici Europskog parlamenta većinom glasova usvojili su odluku da Sarajevo 2014. godine bude nominirano za Europski grad kulture, što je prvi slučaj da se grad izvan Europske unije uopće natječe za tu titulu. Jedna od najvećih zagovornica ove ideje bila je njemačka zastupnica u Europskom parlamentu  i dobar poznavatelj prilika na Zapadnom Balkanu, odnosno prijatelj Bosne i Hercegovine Doris Pack. Priznanjem  Europske unije pod nazivom "Europska prijestolnica kulture" želi se istaknuti  bogatstvo, raznolikost i zajedničke karakteristike europskih kultura, te  poboljšati  uzajamno razumijevanje europskih građana. Sarajevo je time dobilo veliku šansu, ističe prof.  dr. Tatjana Ljujić-Mijatović, predsjednica Odbora za kandidaturu Sarajeva i zamjenica predsjedatelja  Gradskoga vijeća Sarajevo.

Održana 29. sjednica Gradskoga vijeća Grada Sarajeva

Održana je 29. sjednica Gradskoga vijeća Grada Sarajeva kojom je predsjedao prim. dr. Željko Ler. Na prijedlog gradonačelnika u dnevni red uvrštena je Informacija Organizacijskoga odbora za kandidaturu Grada Sarajeva za Europsku prijestolnicu kulture 2014.godine, uz dopunu sastava Organizacijskoga odbora.
Prof. dr. Tatjana Ljujić-Mijatović u uvodnome izlaganju istaknula je „da su zastupnici  Europskog parlamenta većinom glasova usvojili odluku da Sarajevo 2014. godine bude nominirano za Europski grad kulture, što je prvi slučaj da grad izvan Europske unije uopće se natječe za tu titulu. Sarajevu je time odato priznanje i pružena mogućnost da se još jednom na najbolji način predstavi domaćoj, europskoj i svjetskoj javnosti. Jedna od najvećih zagovornica ove ideje bila je njemačka zastupnica u Europskom parlamentu i dobar poznavatelj prilika na Zapadnom Balkanu, odnosno prijatelj Bosne i Hercegovine gđa Doris Pack“.