Potpisivanje ugovora o financijskoj potpori Grada Sarajeva

U petak 01.07.2011. godine u 12.00 sati, gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Alija Behmen potpisat će ugovore o financijskoj potpori Grada u 2011.g.:

– za časopis „Zvučne novine“  Udruženja slijepih Kantona Sarajevo, koje zastupa izvršni ravnatelj Fikret Zuko;
– za Projekt „Sigurna kuća“ Fondacije lokalne demokratije, koju zastupa izvršna ravnateljica Jasmina Mujezinović i
– za Projekt „Kuća na pola puta“ JU Kantonalni centar za socijalni rad, koju zastupa ravnateljica Mirsada Poturković.

Potpora pobratimskog Grada Istanbula kandidaturi Sarajeva za Europsku prijestolnicu kulture 2014. godine

Kandidaturu Grada Sarajeva za Europsku prijestolnicu kulture 2014. godine podržao je i pobratimski Grad Istanbul na čelu s gradonačelnikom Kadirom Topbaşom. \’\’Sarajevo je centar zemlje u kojoj se odvijaju povijesni događaji i čiji značaj izravno utječe na modernu povijest Europe i svijeta. Sarajevo je jedinstven grad povijesti, kulture, umjetnosti i otvorenosti za sve generacije i sve razlike. Grad koji povezuje utjecaje civilizacija europsko-mediteranskog područja i u kojem se ističu nazočnost svjetskih civilizacija, religija i načina života njegovih građana\’\’, istaknuto je u Pismu potpore.

Predstavljena finalna verzija Akcijskoga plana energetski održivog razvitka za grad Sarajevo

U zgradi Grada Sarajeva danas je predstavljena finalna verzija Akcijskoga plana energetski održivog razvitka grada (Sustainable Energy Action Plan – SEAP),  koji je osnovni dokument za buduće planiranje aktivnosti energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije na području grada Sarajeva. Izradom ovoga akcijskog plana Grad Sarajevo je ispunio obvezu preuzetu pristupanjem Sporazumu gradonačelnika, a njegovim prihvatanjem u Gradskom vijeću postat će jedan od prvih gradova u regiji koji se službeno opredijelio za održivi energetski razvitak prema izravnim smjernicama Europske komisije. Osnovni cilj Akcijskoga plana je identificirati konkretne mjere za sektore neposredne energetske potrošnje Sarajeva čija će realizacija do 2020. godine rezultirati smanjenjem emisija CO2 za 21% u odnosu na referentnu 2008. godinu. Metodologija izrade ovoga Akcijskoga plana sukladna  je smjernicama Europske komisije.

Izjave za medije nakon sastanka Organizacijskoga i Izvršnoga odbora za kandidaturu Grada Sarajeva za Europsku prijestolnicu kulture 2014.

U četvrtak, 30.06.2011. godine, u 14.00 sati bit će upriličene izjave za medije nakon sastanka Organizacijskoga i Izvršnoga odbora za kandidaturu Grada Sarajeva za Europsku prijestolnicu kulture 2014. Prije uzimanja izjava predstavnici medija (snimatelji i fotoreporteri) moći će zabilježiti detalje zvanične aplikacije za titulu Europske prijestolnice kulture kao i samog sastanka Organizacijskoga i Izvršnoga odbora.

Održana 30. sjednica Gradskoga vijeća Grada Sarajeva

Održana je 30. sjednica Gradskoga vijeća Grada Sarajeva kojom je predsjedao predsjedatelj Gradskoga vijeća prim. dr. Željko Ler. Prije utvrđivanja dnevnoga reda Gradskoga vijeća Grada Sarajeva predloženo je da se na narednoj sjednici pozovu ministar MUP-a KS i komesar MUP-a KS, radi detaljnijeg informiranja vijećnika o sigurnosnoj situaciji u gradu Sarajevu, budući da je točka o datoj problematici već planirana za narednu sjednicu. Također je dogovoreno da se što žurnije realiziraju zaključci i prijedlozi koji su doneseni na 28. sjednici Gradskoga vijeća Grada  Sarajeva.

Potpora pobratimskog Grada Venecije kandidaturi Sarajeva za Europsku prijestolnicu kulture 2014. godine

Giorgio Orsoni, gradonačelnik Venecije, pobratimskog Grada sa Sarajevom, uputio je pismo gradonačelniku Sarajeva Aliji Behmenu u kojem se izražava potpora kandidaturi Sarajeva za Europsku prijestolnicu kulture 2014. godine. „Poziv za suradnju u okviru ove kandidature je za grad Veneciju i za mene važna prigoda da proslavimo grad Sarajevo. \’Opsada Sarajeva\’ još uvijek je živa u nama svima, jer je bila najduža u suvremenoj povijesti i obilježila grad okrutnim stradanjem i uništavanjem glavnih kulturnih znamenitosti grada.

Izjave za medije povodom prezentacije finalne verzije Akcijskoga plana energetski održivog razvitka za Grad Sarajevo

U srijedu, 29.06.2011. u 09.45 sati, bit će upriličene izjave za medije prije početka prezentacije finalne verzije Akcijskoga plana energetski održivog razvitka za Grad Sarajevo (SEAP). Prezentaciju će održati gđa Vesna Kolega, voditeljica Odjela za internacionalne razvojne projekte Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA). Grad Sarajevo jedan je od potpisnika Povelje gradonačelnika (Covenant of  Mayors) čime se pridružio regionalnom projektu „Jačanje kapaciteta za upravljanje energijom u gradovima – Inicijativa glavnih gradova (CCI)“.

Izaslanstvo Grada Sarajeva na 9. sastanku Strasbourg kluba

Zamjenici gradonačelnika Igor Kamočaji i Miroslav Živanović predstavljaju Grad Sarajevo u radu 9. sastanka Strasbourg kluba, mreže gradova okupljenih oko Grada Strasbourga, europske prijestolnice ljudskih prava i demokracije. Deveti sastanak koji se održava 27. i 28. lipnja posvećen je temi pod nazivom „Obnova povjerenja između građana i izabranih predstavnika: kojim lokalnim akcijama do kojeg europskog utjecaja“. Predstavnici gradova članova Strasbourg kluba sudjeluju u debati o načinima približavanja građana izabranim lokalnim predstavnicima s posebnom pozornošću usmjerenom na potrebu da se europska ideja održi na lokalnoj razini.

Izaslanstvo Grada Sarajeva u Beču posjetilo Jovana Divjaka

Izaslanstvo Grada Sarajeva, predvođeno zamjenikom gradonačelnika Miroslavom Živanovićem i gradskim vijećnikom Igorom Stojanovićem, posjetilo je Jovana Divjaka, izvršnog ravnatelja udruge građana „Obrazovanje gradi BiH“ i umirovljenoga generala Armije Republike Bosne i Hercegovine, kojeg su austrijske vlasti zadržale u Beču na temelju međunarodne tjeralice izdate na zahtjev mjerodvnih tijela Republike Srbije. Gospodin Divjak je izalanstvo Grada upoznao s detaljima procesa koji se vodi u okviru mjerodavnih austrijskih pravosudnih institucija, kao i s njegovim očekivanjima u pogledu vođenja i konačnog ishoda toga procesa. Predstavnici Grada iskoristili su i ovu prigodu kako bi gospodinu Divjaku prenijeli izraze iskrene potpore svih građana i građanki Sarajeva koji aktivno prate proces koji se odvija u Beču.

Potpora partnerskog Grada Ljubljane kandidaturi Sarajeva za Europsku prijestolnicu kulture 2014.

“Ljubljana kao grad predlagatelj Ljubljanske deklaracije o ulozi prijestolnica u međukulturalnom dijalogu i kreiranju aktivnog suživota, koju su gradonačelnici prijestolnica država članica EU, kandidati za članstvo i prijestolnica iz područja širenja EU, potpisali 8. svibnja 2010. u Ljubljani, te kao UNESCO-va Svjetska prijestolnica knjige 2010., u okviru koje je bila potpisana Ljubljanska rezolucija o knjizi, izražava svoju punu potporu kandidaturi Sarajeva za Europsku prijestolnicu kulture 2014. godine”, stoji u pismu koje je gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković uputio svom sarajevskom kolegi Aliji Behmenu.