УНДП БиХ и Град Сарајево: више од пола милиона за програме социјалног укључивања, превенције насиља и неформалног образовања младих

У уторак 09.08.2011.г. у 11.00 часова, у Овалној сали Градског вијећа Града Сарајева (ул. Хамдије Крешевљаковића 3/1), градоначелник Сарајева Алија Бехмен ће са представницима УНДП БиХ и 10 организација цивилног друштва потписати микро-капиталне уговоре за провођење Пројекта „Јачање локалне демокрације/демократије II – ЛОД II“ на подручју града Сарајева.У склопу овог пројекта, Град Сарајево у сарадњи са Развојним програмом Уједињених нација (УНДП) расписао је (од 17. маја до 14. јуна 2011.г.) Јавни позив организацијама цивилног друштва/невладиним организацијама за предају приједлога пројеката. На адресу Града Сарајева пристигла су 72 пројектна приједлога, од којих је Комисија, састављена од представника УНДП БиХ, Града Сарајева и невладиног сектора, изабрала 11 пројеката. За њихову реализацију УНДП БиХ  је издвојио 523.120,57 КМ, уз учешће Града Сарајева  са 10 посто овог износа.

Валентин Инцко подржао је кандидатуру Града Сарајева за Европску пријестолницу културе 2014. године

Високи представник и специјални представник Европске уније у БиХ Валентин Инцко подржао је кандидатуру Града Сарајева за Европску пријестолницу културе 2014. године упутивши писмо подршке:  Јерзију Бузеку, предсједнику Европског парламента,  Хозе Мануелу Баросоу, предсједнику Европске комисије, Андроула Василиоу, европском комесару за образовање, културу, мултилингвализам и младе, Мерцедес Бресо, предсједници Комитета регија у Европском парламенту, Дорис Пак, предсједници Комитета за образовање и културу у Европском парламенту, Брониславу Коворовском, предсједнику Републике Пољске, Херману Ван Рампију, предсједнику Европског вијећа, и Алији Бехмену, градоначелнику Сарајева.  ‘’Пишем вам у својству високог представника и специјалног представника ЕУ (до краја августа 2011. године) да изразим безрезервну и пуну подршку за кандидатуру Сарајева за Европску пријестолницу културе у 2014. години. Будући да познајем мога насљедника на функцији специјалног представника ЕУ, не сумњам ни најмање да ће и он подржати ову кандидатуру.

Град Матера понудио помоћ Сарајеву око кандидатуре за Европску пријестолницу културе 2014. године

С обзиром да је Град Матера кандидат за Европску пријестолницу културе 2019. године, а Град Сарајево кандидат за 2014. годину, недавном посјетом делегације Општине Центар договорена је међусобна подршка у процесу стицања овог значајног статуса. Град Матера је понудио помоћ Сарајеву око реализовања процедуре за потврђивање његове кандидатуре.

Градоначелник Бехмен и амбасадор Хасанов: интензивирати побратимске везе између Сарајева и Бакуа

Градоначелник Сарајева Алија Бехмен са замјеником Мирославом Живановићем и секретаром Градске управе Милорадом Којовићем примио је данас Њ.Е. Елдара Хасанова, амбасадора Републике Азербејџан у БиХ. „Босна и Херцеговина и Град Сарајево за нас представљају специфичан интерес с обзиром да имамо сличну историју и судбину, а и разумијемо бол и страдање. Политичке везе између наше двије земље су на високом нивоу. У наредном периоду требамо подићи економске односе за шта је Азербејџан спреман“, истакнуо је амбасадор Хасанов, те најавио посјету министра економије Азербејџана у септембру, да би разговарали о конкретним привредним пројектима.